Още по темата

Русофобската реторика на определени български политици не допринася за развитието на диалога с Москва, към който диалог между другото се стремят все повече, и то влиятелни, европейски държави, зави президентът Румен Радев в интервю за БТА.

В навечерието на утрешната визита на премиера Бойко Борисов в Русия, държавният глава посочи, че са минали „десет години без диалог на най-високо равнище” между двете страни.

„За това време бяха загробени три стратегически енергийни проекти, а с тях и възможността България да се превърне в енергиен център на Балканите”, подчерта Радев, който посети Русия преди седмица.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТИ

„Знаем, че има проблеми в отношенията между Европейския съюз и Русия. Те са напрегнати. В този контекст от друга страна, аз тръгнах за тази среща и за тези разговори с ясното съзнание за силната обремененост от тези тежки и разрушителни политически декларации, включително и от сегашното мнозинство, което, нека не забравяме, обяви в свой доклад Русия за заплаха миналата година. А всичко това влияе на нашите отношения. Да споменавам ли изобщо и за опитите за пренаписване на историята, на освободителната война, към която Русия е особено чувствителна. Русия, според мен обаче, също трябва да извърви своя път към думите на видния руски учен акад. Дмитрий Лихачов, че България като люлка на славянската цивилизация е дала духовното начало на Русия. Русия също трябва да уважава нашата история и културни достижения”, коментира президентът Радев.

Президентът Радев в Русия, поиска "Български поток"

Десислава Радева с елегантен тоалет в Москва

Борисов отива при Путин в Русия на 30 май

Борисов говори с Путин за АЕЦ „Белене“

„Ето в това тежко наследство мисля, че тази визита беше важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение. Определено мисля, че Русия също е готова и има воля в тази посока”, поясни той и подчерта, че е говорил на четири очи с руския си колега Владимир Путин „без преводачи, без асистенти” в продължение на 40 минути.

„Бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа”, каза Радев.

„Мисля, че е крайно време да преодолеем тази идеологизация и мога да кажа дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите печелят и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами. Виждате, че там беше и президентът Макрон, там беше и канцлерът Меркел. А предстои в началото на юни визита на президента Путин в Австрия” заяви българският държавен глава.

Според него има възможност за реализация на два големи проекта в руско участие в България. Това са газовият хъб „Балкан” и на т. нар. „Български поток”.

По отношение на АЕЦ „Белене” Румен Радев посочи, че „трябва да бъде построена, но при ясна правна рамка, без финансово обвързване и с минимален финансов риск за държавата, при доказана целесъобразност и много важно - при надеждни механизми за контрол на ядрения риск”.

„Ако трябва да обобщя това европейско председателство, смятам, че ако със същата страст, с която българското правителство се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, ако със същата страст правителството се хвърли да работи за собствения си народ, тогава ни очаква едно по-добро бъдеще. Стига, разбира се, ефективността да бъде на доста по-високо ниво от тази демонстрирана за Западните Балкани”, добави държавният глава, като поясни, че въпросните държави са получили само обещания без реални резултати.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.