Още по темата

Със свой указ президентът Румен Радев назначи Данчо Дяков на длъжността началник на Националната служба за охрана (НСО), предаде агенция БГНЕС. Държавният глава удостои Дяков с висше офицерско звание генерал-майор, считано от 7 март 2018 г., съобщиха от прессекретариата на президента.

В края на януари тази година правителството даде съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от длъжността началник на НСО.

Той беше депозирал пред президента на Румен Радев писмо, с което желае да бъде освободен от поста.

От НСО заявиха, че мотивите за оставката са преминаване на дипломатическа служба. В медиите се появиха информации, че Ангел Антонов ще бъде назначен за консул в Санкт Петербург. Още тогава от службата заявиха, че в момента Военна прокуратура извършва проверка на НСО и ген.-лейт. д-р Ангел Антонов ще изчака нейното приключване.

Няколко седмици по-късно правителството даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Той беше е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Кой е Данчо Дяков

Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“ където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на Служба „Военна полиция“.

На 24.10.2011 г. е произведен в звание „бригаден генерал“. В биографията му е записано и че от ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Според закона за НСО началникът се назначава от президента с указ след съгласуване с Министерския съвет за срок от 5 години. След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван на същата длъжност за срок от още 5 години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram