Още по темата

Президентът Румен Радев наложи вето на мораториума на нови лекарства, залегнал в бюджета на НЗОК за догодина. От министерството на здравеопазването обаче заявиха, че това е връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване.

В закона бяха записани специални текстове, с които се забранява на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г" - § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. 

Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

Пациенти вече поискаха президентът да наложи вето, а омбудсманът Мая Манолова каза, че е написала жалби. 

Пациенти: Новият здравен бюджет означава смърт 

От ведомството, управлявано от Кирил Ананиев, напомнят, че с бюджета на Здравната каса за следващата година се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение.

„Чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи. Постигнат е правилният баланс между първичната, специализираната и болничната медицинска помощ, медицинските изследвания, денталната помощ, медицинските изделия и лекарствените продукти“, заявяват от МЗ.

„Всеки един закон при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание. Спирането му е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента“, добавят от МЗ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК