Още по темата

Турските опозиционери, които България върна в южната ни съседка, всъщност са искали убежище у нас, става ясно от свидетелски разкази, споделени за NOVA.

Източниците

опровергават напълно версията на българските власти,

че убежище не е искано. От момента на предаването им на Турция няма никаква информация за седмината.

След кратък престой в бежански център, задържаните са били предадени на турските власти около 05:00 ч. сутринта в събота.

„Брат ми, ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин”, разказва близък на един от екстрадираните.

Какво е ставало в училищата на Гюлен в България

Турция: България върна кюрдски сепаратисти

„Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители.

Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище.

Аз добре знам, че те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище”, обяснява още мъжът.

През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си. От тях става ясно, че от 23.30 ч.в петък до 05.00 ч. сутринта в събота те са били в Любимец.

„Последно те са били в Любимец. Брат ми ми каза, че бежанският център прилича на затвор”, обясни близкият на един от екстрадираните.

От събота сутринта хората нямат връзка с близките си.

„Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето също. От 05.30 ч. сутринта в събота нямаме връзка с него. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него – защо е задържан, дали е задържан”.

Никой от близките не знае, какво ще се случи със задържаните. Нито кога.

На 10 август на Анкара беше предаден и бизнесменът Абдуллах Бююк, нарочен за спонсор на организацията на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетуллах Гюлен, въпреки и в противоречие със съдебното решение у нас.

На 14 август пак на ГКПП Капитан Андреево-Капъ куле българските власти върнаха двама мъже, обвинени, че членуват в партията на кюрдските сепаратисти ПКК. Още е един последва съдбата им на 30 август.

На 17 октомври стана ясно, че два дни преди това властите в София буквално "връчват" на южната ни съседка седмина мъже, заподозрени в участие в организацията на Гюлен ФЕТО, открити между товарите за експорт в каросерията на турски тир, пътуващ за Румъния, а веднага на следващия ден българското МВР изпадна в обяснителен режим за това, че действията на нашите власти се научават от турските медии. Сред екстрадираните са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. “Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур, и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. Всички те са обявени за издирване от регионалните полицейски дирекции заради подозрения за връзки с организацията на проповедника в Пенсилвания Гюлен, обвинен като организатор и командващ преврата от 15 юли.