Още по темата

Парламентарната правна комисия прие на първо четене три от предложенията за промени в Изборния кодекс. Сред приетите предложения са лимитът от 35 секции, в които може да се гласува в чужбина, да се отнесе единствено до държави извън Европейския съюз.

При президентски и кметски избори

гласовете „не подкрепям никого“ ще се зачитат при определяне на избирателната активност и на резултатите,

предвиждат одобрените промени.

Рекорден брой български емигранти искат да гласуват

Друга промяна предвижда да се създаде правна възможност при необходимост с решение на ЦИК в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборни урни.

Приетите предложения бяха внесени от групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Комисията отхвърли останалите девет предложения, сред които беше от бюлетините да се премахне квадратчето „не подкрепям никого“.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева заяви пред депутатите, че голяма част от бюлетините вече са готови, а печатането на нови би струвало 2 млн. лв.

Очаква се предложените промени да бъдат подложени на обсъждане в пленарна зала в четвърък, а в петък да минат на първо четене. е трябва да бъдат приети окончателно следващата седмица.

ЦИК вече са започнали и информационната си кампания за новата възможност за гласуване. От ЦИК очакват увеличена активност на предстоящите избори сред сънародниците ни във Великобритания.

Заради промените в последния момент от Комисията прогнозират по-скъпи избори и организационен хаос, информира NOVA.

От БСП и ДПС поискаха да отпадне и задължителното гласуване и обвиниха управляващите че всяка промяна в правилата е в полза на тяхната изборна победа. Опозицията прогнозира "изборна каша" и объркване на избирателите заради гласуване на нови правила в последния момент.

В крайна сметка нито едно от предложенията на опозицията за промени в Изборния кодекс не беше прието, а на първо четене в пленарната зала ще бъдат гласувани само предложенията на управляващите.