Още по темата

Агенцията за бежанците (ДАБ) ще обособява помещения от затворен тип за мигрантите, които нарушават обществения ред.

Това решение ще вземе на утрешното си заседание Министерски съвет, след като разгледа промяна в Устройствения правилник на агенцията, посочи директорът на ДАБ Петя Първанова.

„Очевидно е, че обстановката налага да има такива центрове от затворен тип,

които ще дадат възможност и за генерална превенция, т.е. лицата, които нарушават реда да бъдат настанявани в такива помещения”, заяви Първанова.

Други мерки, които се предприемат, са промяната в Закона за убежището като бъдат определени зони за придвижване на лица, които са в процедура по предоставяне на закрила. Предвижда се извеждане на системните нарушители от центъра в Харманли в сгради от затворен тип.

Помещенията от затворен тип са само едно от решенията, взети след проведена работна среща на председателя на Агенцията за бежанците, заедно с кмета на Харманли Мария Киркова, областният управител на Хасково Станислав Дечев и директора на Областната дирекция на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков.

Срещата идва след поредната агресия в бежански център - в нощта на неделя срещу понеделник стана масово сбиване в Харманли. По първоначална информация в него са участвали афганистанци и иракчани, които получили подкрепление от сирийци. На мястото пристигнали 50 униформени, които били атакувани с камъни от имигрантите. Счупено е предното стъкло на полицейски автомобил. Преди сбиването бежанците се били събрали в едно от помещенията, в което пиели алкохол и се веселили, но купонът прераснал в побой след скандал заради фалшиво пеене.

Ще има и засилване на полицейското присъствие не само в зоната на центъра, но и в град Харманли. Освен това се предвиждат и съвместни внезапни проверки за незаконни лица в центъра за нястаняване. Забранява се също и употребата на алкохол в самия център. Първанова заяви, че се работи съвместно с местните органи на властта - кметства, областни управители и МВР.

С промени в Устройствения правилник на ДАБ ще може със собствени средства агенцията да ремонтира сградата в кв. Бусманци, която е предоставена от МВР и е за 60 души. От следващата седмица там ще могат да бъдат настанени бежанци, срещу които има образувано наказателно производство, тъй като това налага те да бъдат отделяни.

Ако има засилен миграционен поток, има изработени планове за настаняване на бежанците.

В тези центрове, които ще бъдат от затворен тип, хората ща имат право да излизат, но в ограничен периметър. Ще имат място за разходка, място за социална дейност, място за среща с адвокати и провеждане на интервюта, но всичко ще е оградено и няма да могат да излизат без придружител от тези места.