Още по темата

„Най-много болни за първата седмица на новата година – 209 на 10 000 души, имаше в Перник. На второ място беше град Пазарджик. Заболяваемостта в Пловдив и София беше 120 на 10 000 души, което е характерно за ранната есен”, заяви за „Здравей, България” по NOVA д-р Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

През следващите три дни учениците в Перник са в грипна ваканция заради обявената епидемия в областта, на 12 януари

До второ нареждане са забранени детските и женските консултации, както и свижданията в болниците и профилактичните имунизации.

Много вероятно е още тази седмица грипна епидемия да бъде обявена и в областите Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Благоевград.

Грипът е сериозно заболяване.

„В момента 85% от щамовете са от група В, което е характерно за началото на сезона”, добави д-р Тодор Кантарджиев.

Првите часове при грип - какво да правим. Вирусите атакуват в топлото

ризовават за спешна имунизация след епидемията от морбили на Балканите

А какви са симптомите на грипа?

„Грипът започва внезапно. В рамките на два-три часа губиш сили, болят те мускулите, ставите и главата. Сред симптомите са и кашлица, тежест в белия дроб, както и болки в гърлото”, коментира още проф. д-р Тодор Кантарджиев. Обикновено боли и глава, човек не иска да става, когато температурата е над 38 градуса, и това в рамките на два-три часа - тогава говорим за грип. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК