Още по темата

"Мен могат да наричат всякак, но е обидно за Великия херцог, казва посланикът ни в Белгия и Люксембург Мая Добрева, след снимка с кралската особа, която предизвика невероятен интерес и събра негативни коментари.

Според българския дипломат реакциите след снимката, на която тя е в син костюм, със синя шапка и сини ръкавици, е необяснима, а облеклото било съобразено напълно с протокола. 

"Тези правила са разписани и ние не можем да избираме как да се облечем. Включително дължината на роклята, ръкавиците, шапката, цветът...", обяснява Добрева пред "24 часа". 

"Всички тези коментари са или лични нападки, или сериозен сценарий за отвличане на вниманието. В никакъв случай не го намирам за нормално, а и на живо дрехата в никакъв случай не изглежда зле", смята дипломатът ни, която от 1991 година работи във Външното ни министерство, и продължава:

"Аз не съм и фотогенична. На живо изглеждам по друг начин.

По-важно е не човек как изглежда, а какво върши".

По думите й тя е получила книжка с описание какво трябва да е облеклото - следобедна рокля за чай, с шапка или украса за главата. Изборът за цвета е бил между захарнорозово, светлозелено, синьо. Тя разполагала с десетина дни, за да й ушият костюма в ателие в Белгия. 

Тя недоумява и как въпросната снимка е качена на сайта на нашето външно министерство, тъй като тя била собственост на Двора. От мисията ни там решили да изпратят само информация как е минало връчването на акредитивните писма.

Тя е възмутена от реакциите в социалните мрежи заради престижа на Великото херцогство. 

"Люксембург е вторият инвеститор у нас за тази година след Холандия. Данните са за началото на годината, но това е държава, с която трябва да имаме добри контакти. Държава с 52 милиарда брутен вътрешен продукт на 580 хил. души население. Представете си какво е съотношението! А те са изключително добронамерени към нас. И министрите, а и самият херцог, с когото разговорът бе доста дълъг. Дори звънецът, като извъня, той не прекъсна разговора и се наложи да отворят вратата", обясни посланикът ни.

Сред негативните коментари за подбора на облекло беше и този на експерта проф. Любомир Стойков: