Още по темата

Вече има и сериозна агитация поддръжниците на ДПС в страната да се присъединят към ДОСТ:

„Това е сериозен натиск...Към силни фигури на ДПС, кметове, депутати, бивши министри“, заяви в заяви в „Здравей България“ гл. редактор на сайта „24Родопи“ Илхан Андай.

Според него списъкът бил изготвен от хората на Местан, а в него фигурират точно 136 настоящи и бивши политици. Към тях бил поставен ултиматум да агитират в поза на ДОСТ. В противен случай получавали забрана да влизат на територията на Турция, поясни журналистът.

Той коментира и съобщенията за отзоваването на турското аташе в Бургас Угур Емироглу, на който били дадени три дни да напусне България:

„Решението е на нашето външно министерство. От наша страна обвиняваме Емироглу за религиозна дейност, и по-специфични контакти в джамиите от Бургас надолу. По всяка вероятност, гадаем вече само, той е забъркан с новата партия на Местан - ДОСТ, която ще се учредява”, заяви Илхан Андай.

Според него около Местан има „совалки“ от религиозни лица в цялата страна, които ще участват в тази партия и ще бъдат натоварени със задачата да убедят местните хора, че трябва да свалят доверието си от ДПС и да започнат да агитират  в полза на ДОСТ.

Според Илхан Андай подобен е случаят и с отзованото аташе:

„Това ли са дипломатите, които са звънели и са казвали минете в партията на Местан, напуснете Доган? – Предполагам, че Емироглу е един от тях“.

Според журналиста в този момент не може да се каже дали ДПС, или ДОСТ ще има по-голямо влияние и дали настоящата партия ще успее да запази електората си:

„Събитията са толкова динамични, че не знам какво може да се случи. Реално погледнато, Местан няма визията да спечели хората, но пък зад него стои Ердоган – твърде сериозен играч, с голям ресурс и подготвени кадри по темата партийно строителство, по темата влияние“.

Според него, целта на Ердоган в момента е да се работи с хора по места, за да се помогне на ДОСТ.

Самият Унур Емироглу беше дипломат в турското консулство в Бургас. Преди да дойде в България миналата година е бил имам в няколко турски града, последно - в Бурса.

Официално у нас се е занимавал със социалните въпроси.

Според информация на наши политици обаче е превишил правата си и започнал да се бърка в религиозните работи, а и във вътрешната политика на страната.