Още по темата

Евродепутатът Илияна Йотова ще е вицепрезидентът на кандидата за "Дондуков" 2 - генерал Румен Радев.

Това реши Националният съвет на БСП, който заседава днес в НДК, съобщи БГНЕС.

Останалите двама кандидати Дора Янкова и Таско Ерменков са си напрaвили самоотвод, съобщава агенция "Фокус".

Ние предлагаме на хората силна двойка, която да върне достойнството на нацията,

държавността, уважението към Конституцията, да гарантира сигурността на държавата и хората и да бъде алтернатива на статуквото "ГЕРБ", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

България иска промяна и "БСП лява България" я предлага - двойката Румен Радев и Илияна Йотова, допълни още тя. 

По време на Националния съвет на БСП Нинова отново спомена за сделката с "Царските конюшни".

ГЕРБ ликвидират малкото останала държавна собственост. Ние искаме и можем да запазим държавната и общинската собственост и да я развием на съвременен пазарен принцип, заяви тя.

Корнелия Нинова отправи въпроси към премиера Бойко Борисов,

сред които коя партия ще понесе отговорността за президента Росен Плевнелиев и кога ще даде своята оценка за мандата на ГЕРБ в президентската институция.

Ако мандатът е успешен, излезте и го кажете, но рискувате много, ако не е - също излезте и го кажете и поемете политическата отговорност, апелира председателят на БСП.

От своя страна Илияна Йотова заяви, че по-доброто бъдеще зависи много и от президентската институция.

"Последните 5 години един човек, който беше назначен, а не избран за президент, обезсмисли тази институция. Най-срамният момент за мен беше, когато в Европейския парламент той спомена едва два, три пъти бегло името на България, а в повечето време беше атаката срещу Русия. Обещавам ви, че когато спечелим изборите никога и по никакъв повод няма ви дадем причина да се срамувате от нас", увери тя.  

Чуйте какво още каза кандидатът на БСП за вицепрезидент във видеото горе.

Национално съвещание на БСП
Национално съвещание на БСП Източник: ЕПА/БГНЕС

Коя е Илияна Йотова?
Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 - 1997 г.). Владее френски и руски език. Омъжена, има един син.

Депутат в 40-то Народно събрание (2005 - 2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП (1997 - 2007 г.). Член на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София от януари 2006 г. Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зaместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Депутат в Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите от юни 2007 г. Член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП по време на първия си мандат като евродепутат (2007- 2009г.).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA); Заместник-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG).