Още по темата

Министърът на Външните работи Екатерина Захариева заяви в „Здравей, България“ по NOVA, че като човек, който мисли за националната сигурност на България, няма нищо против в страната ни да бъде изградена база на НАТО.

Тя обаче подчерта, че такова нещо не стои на дневен ред.

„НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия”, допълни тя.

Анализ: България може да е "троянски кон" на Русия в ЕС и НАТО

Вече официално Русия е враг номер едно на САЩ

„Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, недай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса”, коментира още външният министър.

Тя обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

„Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е.

Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения”, каза още Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас, а част от действията ѝ.

Дипломат №1 на страната ни разкри, че темата за нов изтребител за българската армия, по която се скараха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов, изобщо не е повдигана от никого по време на визитата на Захариева и Радев в САЩ.

Цялото интервю вижте във видеото горе.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК