Още по темата

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени средно с 10% от догодина, стана ясно на съвместен брифинг на премиера Бойко Борисов, синдикати, председателят на образователната комисия в НС и финансовия министър.

„Тъй като бюджетът е в доста напреднала фаза, можахме с финансовия министър да направим разчетите и преценихме, че

може за следващата година да дадем допълнително 223 милиона лева за образованието”,

заяви премиерът Бойко Борисов.

„126 млн. лв. за работни заплати на учителите ще бъдат разпределени по длъжности в образователната система – за учителите – учител, старши учител, главен учител, помощник-директор, директор и за техническия и помощния персонал в училище.

Разпределението ще стане като седнем социалните партньорите и разпределим тези средства като увеличение на работните заплати на учителите”, обясни председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„Лично аз смятам, че

най-високият процент трябва да отиде за увеличаване на минималната начална работна залата

и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите.

По наше изчисление средното увеличение на учителските заплати ще бъде 10%. Учителите в детските градини също влизат в това увеличение. Увеличението на работните заплати ще стане от 1 януари 2017 г.”, разясни Такева.

Тя посочи, че отделно от това са били отпуснати 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал.

От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учителите е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал 8 работни заплати.

От 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсионирането на учителите стават 10 заплати и половина, а на останалия персонал – 8 заплати и половина”, каза още Янка Такева.

За да стане факт увеличението, то трябва да бъде гласувано от депутатите при гледането на бюджета за следващата година.