Още по темата

"Всеки прави някакви си свои сметки. Аз имам лично решение на база на мои разсъждения в последните няколко седмици, че има определени шансове страната ни да премине през тази изключително сложна, най-вече външнополитическа и геополитическа, обстановка с минимални щети.

Защото това, което се задава в следващите няколко години, не е никак добро, за да не използвам други думи. Имам достатъчно опит, имам достатъчно контакти навън, за да съм добре информиран какво предстои в нашата държава", каза кандидатът за президент Пламен Орешарски в студиото на "Здравей, България" по NOVA.

Три години след въпроса "Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС", сега Орешарски отговаря на въпроса кой е издигнал неговата кандидатура за президент, както и какви са били личните му мотиви за това решение.

Припомняме, че наскоро друг кандидат за президент - Татяна Дончева, го нарече кандидат на #КОЙ с думите:

„Орешарски не е кандидат на Бойко Борисов. Щабът на ГЕРБ има много кандидати, които ще удължат листата, за да ронят протестен вот, който ГЕРБ не може да получи. Пламен Орешарски не мисля, че е сред тях. Пламен Орешарски очевидно е кандидат на #КОЙ. Но не само. Защото не смятам, че #КОЙ е нещо сам по себе си. Той е лице на един голям кръг играчи, които имат много сериозни възможности за влияние върху българския политически и икономически живот”, заяви още Дончева.

"Аз се кандидатирах. Оставете инициативния комитет, това са поддръжници. Това е лично решение", каза Орешарски.

„Кандидатирам се за президент, защото отговарям на очакванията на много български граждани. Предлагали са ми да ме издигнат за президент – и от ляво, и от дясно. Аз се кандидатирам сам”, заяви бившият премиер и допълни, че ще има много по-голям успех на предстоящите избори, отколкото се предполага.

„Има  много хора, които ме харесват. Отговарям на очакванията на много български граждани. Защо не цитирате добрите мнения за мен? Имах многобройни поздравления, когато хората разбраха, че ще се кандидатирам за президент”, каза кандидатът за президент.

Връщайки се назад във времето, когато кандидатурата на шеф на ДАНС бе издигната - преди 3 години, Орешарски каза:

"И тогава казах, че това е политическо решение. И сега ще ви отговоря така - това беше политическо решение. Не мога да ви кажа кой точно. Не си водя хронология, няма стенограма. Дори съжалявам, че няма стенограма - щях да ви я дам.

Може би съм сбъркал, като съм изпълнил това политическо решение. Може би трябваше да разтуря кабинета”, каза той, считайки, че решението, което е взето преди три години, е било грешка.

А попитан срещу кого би искал да се изправи в дебат за поста президент, той отговори, че уважава всички опоненти и е готов да се изправи срещу всеки.

Относно номинацията на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и оттеглянето на подкрепата от Ирина Бокова той отговори, че би се радвал българка да заеме този пост. „Боли ме, че моето правителство излага България пред света. Не се прави така. Може би е направено под някакъв натиск”, смята Орешарски.