Още по темата

„Доста амбициозно и енергично поведение от страна на президента. Очевидно му се влиза в близък бой. На няколко пъти всички си мислеха, че партия ГЕРБ бие президента и най-доброто е той да не отговаря. Обаче той не просто реши да отговори, а и да ескалира конфликта и каза: „Аз пък ще се бия директно с Борисов”. И очертаха нещо като втора камара в българския политически живот – долу „беквокалите”, с извинение, а горе, Борисов и Радев. Очевидно Румен Радев съзнава, че с Борисов  в близко и не толкова далечно бъдеще, ще бъдат конкуренция и бърза да започне тази конкуренция сега”, заяви пред NOVA социологът Първан Симеонов.

Депутатите не пуснаха Делян Добрев да си ходи

Нинова отговори на ГЕРБ: Мъжът ми взима по-малко от един депутат

Радев към Каракачанов: Миг 29 не отговарят на съвременните изисквания

Така той коментира последният сблъсък между президента и премиера, повод за който стана оставката на Делян Добрев, отхвърлена от парламента. Премиерът Бойко Борисов заяви, че има прекрасен диалог с президента. Румен Радев обаче отвърна, че от ГЕРБ водят институционална война срещу президентството.

Според Първан Симеонов важното е, че президентът и премиерът са на едно мнение по геополитическото позициониране на страната.

„Предишната президент-премиерска двойка не беше така. Плевнелиев беше много атлантически настроен, а Борисов беше балансьор. Сега и Борисов, и Радев, че и военният министър Каракачанов са на един акъл. Това е предпоставка конфликтът да приключи”, смята социологът. По думите му и премиерът, и президентът печелят от съсредоточаването на медийното внимание върху тях.

„ГЕРБ винаги е звучал на два гласа – доброто и лошото ченге – Цветанов и Борисов”, коментира Първан Симеонов казусът с оставката на Делян Добрев, която не беше приета, въпреки че бе подкрепена от премиера.

„Борисов се оттегли от текущата вътрешна политика и заговори много над нещата, много международно. Това означава, че в някаква степен дава контрола над партията на друг. По важните теми БСП и ГЕРБ не се карат. Всички партии в парламента са на един акъл”, посочи социологът.

„ГЕРБ не е партия на братовчедите, а партия на великодушието”, смята депутатът от управляващите Георги Марков и даде за пример назначаването на Мая Манолова от БСП за омбудсман.

Той коментира и как през последните 27 години хора, свързани с бившата БКП, заемат ключови позиции във властта.

„България е единствената страна от бившите социалистически, в която едни и същи комунистически фамилии вече 75 години са на върха на държавата”, каза Марков.

„Абсурдно е да се занимаваме с братовчеда на един млад и талантлив политик като Делян Добрев. Виждал съм всякакви дебати, но такава пламенна и искрена защита, която депутатите му дадоха вчера, е за завиждане”, смята депутатът от гражданската квота на ГЕРБ.

„Делян Добрев е един от малкото млади и надеждни политици и не може да бъде хвърлен на кучетата и да му се прекрати кариерата”, заяви Марков.

„Цветан беше вчера цял ден със слушалки, те бяха в контакт и слуша премиера мотивите на своите депутати, кои от кои по-силни. ГЕРБ показа, че Борисов е неоспоримия лидер. Цвета Цветанов е неоспоримия строител на партията”, категоричен е Георги Марков, опровергавайки спекулациите за вътрешен конфликт сред управляващите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК