Още по темата

„Времето за декларации изтече – дела трябват”. С тези думи президентът Румен Радев приключи общата декларация, която консенсусно бе приета на днешното заседание на КСНС.

Забавянето на проектите за модернизация лишава армията от капацитет. Остава открит въпросът Въоръжените сили да изпълнят поетите ангажименти по член 3 от Устава на НАТО. Трябва да се ускори модернизацията на армията. Това заяви президентът след приключването на Консултативен съвет за национална сигурност, продължил близо 6 часа.

Вътрешната и външната сигурност обсъжда КСНС при президента

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Президентът разтревожен за сигурността на България, свиква КСНС

„На КСНС бе анализирано състоянието на Въоръжените ни сили и способността им за изпълнение на поставените задачи по мисия „Отбрана”. Констатирано бе, че Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно поради некомплектованост в личен състав и остаряла бойна техника”, отчете президентът.

За последната година армията намаля с близо 1000 човека, старата техника остаря с година, а нова не бе придобита. Обстановката около нас не стана по-спокойна”, посочи Радев.

„КСНС се обедини около това, че съществените промени в геополитическата среда изправят националната ни сигурност пред нови предизвикателства”, поясни президентът.

Не е овладян процесът на напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат”, добави той.

„Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем“, изтъкна държавният глава. „Обединихме се около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. Изграждането на способности означава ясна и дългосрочна политика по отношение на хората в отбраната”.

„Един от основните въпроси беше модернизацията на армията. Мисля, че има консенсус. Относно това дали трябва да бъде модернизирана има някакви разногласия относно темповете и сроковете“, посочи минути преди това лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки.

Той участва в свикания от президента Румен Радев днес Консултативен съвет за национална сигурност.

„Разногласията не са големи. За следващите 3 години беше показано какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата за следващата година беше 100 млн., не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизирането на армията”, каза лидерът на „Воля”.

„Според данните, които имаме, не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия”, заяви Марешки и поясни, че към днешна дата за България ситуацията е спокойна и страната не е застрашена от терористични или други акции, свързани с конфликтите на други места по света.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.