Още по темата

Журналисти и интелектуалци се обявиха против кандидатурата на Антон Тодоров за председател на Комисията за досиетата. В протестно писмо те посочват, че има умишлен опит за ликвидиране на комисията с номинацията Тодоров, съобщава NOVA.

В края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ сам се похвали, че е номиниран за поста. Преди дни вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов определи експертизата на Тодоров като подходяща за поста.

За мнозина обаче това се стори странно, след като преди време именно Антон Тодоров беше един от най-яростните критици на управлението на Борисов и Цветанов. На 25 ноември 2013 година той гостува в предаването „Часът на Милен Цветков”, за да представи книгата си „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите”.

„Познавам Антон Тодоров от много години. Очевидно има качества, заради които е поканен в ГЕРБ. Но неговите качества, по мое лично мнение, е са подходящи за тази позиция”, коментира в предаването „Здравей, България” политологът Огнян Минчев.

Според Минчев кандидатурата трябва да е на „независим, балансиран човек, който да гарантира, че от тази комисия ще излиза историческата истина, а не съобщения и информации, които да обслужват политическото статукво”.

„Начело на комисията трябва да застане експерт или човек с безспорен обществен авторитет, който да няма пристрастени или политически позиции”, смята журналистът Тони Николов.

„Двете основни партии в парламента избират два различни начина за постигане на една и съща цел – компрометиране и затваряне на Комисията по досиетата”,посочи Огнян Минчев.

По думите му става въпрос за организиран опит за промяна на най-новата история на България, като ревизията ще пишат тези, които държат властта в страната. „Това би водело до легитимиране на управляващата политико-икономическа олигархия”.

Ето защо натискът върху комисията за досиетата е толкова голям.

„БСП директно иска нейното затваряне, а ГЕРБ избира поставянето на една политическа фигура като г-н Тодоров начело на комисията, като оттам, ако започнат да излизат този тип политически фойерверки, които излизат при други негови участия, работата на тази комисия ще бъде компрометирана”, смята Минчев.  

В подкрепа на Антон Тодоров застана Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Изключително педантичен, енергичен човек. Би се справил добре”, заяви Харизанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК