Още по темата

С недоволство заради отсъствието на премиера Бойко Борисов започнаха дебатите по внесения от БСП вот на недоверие. Имаше дори предложения да се преустановят дебатите преди той да дойде, но това не се случи, съобщава БГНЕС.

БСП защити вота с корупцията, ГЕРБ смята мотивите за комични

БСП внасят вот на недоверие срещу правителството

Йордан Цонев: Няма да участваме в „Стани да седна“

„Днес министър-председателят има важни международни срещи и затова не е тук“ съобщи председателят на НС Цвета Караянчева, която беше категорична, че той е уведомен. По-късно стана ясно, че това са разговори с руския посланик и македонския премиер. 

"Оглушителното отсъствието на Борисов е самопризнание

 а вина за корупцията", започна лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Този вот не е на БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство.

Той е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка“, изтъкна лидерът на левицата. 

"Няма го премиерът - страхливият", каза още тя. 

Нинова обеща, че рано или късно, който краде от хората, ще лежи в затвора

и че  България ще стане нормална държава. „Краде се, купува се послушание и мълчание. Ако не искаш да бъдеш купен - бият. Усъвършенстват се, модернизират се, защото светът се модернизира. Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони“, каза още Нинова и припомни случая „Ало, Ваньо“.

Стигна се до размяна на реплики между Нинова и вицепремиера Валери Симеонов. 

"Вместо да е българската Тереза Мей, Корнелия Нинова се превръща в една политическа Анита Мейзер". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета за провала в борбата с корупцията.

Според Симеонов БСП са си измислили аргументите за искането на вот 10 дни преди това. Той призова за смирение по време на европредседателството и заяви, че след това ще имат време да си разчистват сметките.

„Вотът е жалък. Вотът на недоверие е нещо инфантилно, защото говори общо за корупцията. Това, което в момента става е позорно и за политиката, и за Народното събрание“, посочи Симеонов.

По отношение на Валери Симеонов, Нинова заяви, че това са наистина груби обиди и недопустим език.

„Има една хубава мисъл - не трябва да се обиждаш, когато говорим умен човек, а когато говори глупав, защо изобщо да се обиждаш?“, запита Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че когато някой посочи корупцията върху него се хвърля цялата система на манипулации, лъжи, обиди, груби думи и цинизъм.

„Корупция има, но от подобни дебати, от които някой може да си вдигне рейтинга

или поне така си мисли, файда няма“ коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов. „Много добре знаете, че този вот няма да мине, коментира той. Би имало ефект, ако се говори конкретно какво трябва и как да се направи“, посочи още той.

Той предложи да има конструктивен диалог, а не патетични речи или неверни информации с кухи обвинения. Вицепремиерът отбеляза, че са предприети не малко мерки и акцентира, че корупцията не е само по висшите етажи на властта, а тя започва от най-обикновения чиновник, който, по думите му, мачка българския гражданин.

Корупцията не се бори с вот на недоверие,

коментира Веселин Марешки в парламентарната зала. Според него внесеният от БСП вот на недоверие е безсмислен. „Две години чакате, за да разберете, че корупцията вече е нетърпима“, обърна се Марешки към БСП.

Вот на недоверие се прави за сваляне на правителство, заяви Марешки и допълни, че днес това би тласнало страната към безвремие.

„Статуквото не е достатъчно слабо да се предаде, а истинската алтернатива не е достатъчно силна да заеме нейното място, коментира Марешки. Той припомни на ДПС, че още през ноември миналата година при преговорите по внасяне на вота на недоверие е заявил, че не вижда алтернатива на сегашното управление.

Единствено от ДПС заявиха, че ще подкрепят левицата

"Ако това не е корупция на база на участие във властта, здраве му кажете", каза Джейхан Ибрямов.

По думите му имаме двама вицепремиери от националистическите формации. „Единият стана известен с това да ликвидира шума в „Слънчев бряг”, но същият не видя масовото разпространение на националсоциалистически сувенири в подлезите на София”, допълни Ибрямов.

Йордан Цонев пък допълни, че дебатът се превърнал в отрицание на целите, които са били поставени.

Oбщо 105-те опозиционни гласа не достигат за сваляне на правителството. Нужни са поне 121. Гласуването ще бъде поне 24 часа след приключване на днешните разисквания - най-вероятно вероятно в четвъртък сутринта.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.