Още по темата

Бившият заместник-председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков и  Ангелина Бонева, член на Управителния съвет на центъра за защита на правата на пациентите коментираха в „Здравей, България“ по NOVA случая, при който жена почина, защото не можа да доплати лечението си в болница „Света Екатерина”.

„Проблемът не е от сега, проблемът с това доплащане, което е дори над 50% е отдавна. Има препоръка от Европейската комисия, че трябва да намалим това доплащане, но виждате, че е абсолютно продънена каца. При положение, че тази жена е била хоспитализирана три дни преди това, при положение, че казват, че се е чакала нейната клапа.

Проф. Генчо Начев: Пациентите или ще плащат, или болниците ще трупат дългове

Касата покрива само хирургична операция, жената е на 83 години. Щадящата за нея операция е поставянето на стенд, но всъщност Касата не го покрива.

Дори и аз да съм и да ме сюрпризират с 10 хил. лв. записна заповед и на мен ще ми спре сърцето.

Освен това разликите са огромни. Аз като чуя, че нещо най-евтино някой ще ми препоръча и спирам да го слушам, въпреки че когато вляза в болница аз няма как да знам какво ми се дава и как ми се дава.

Тази жена се е осигурявала цял живот, къде са ѝ потънали парите?  В бездънната Каса,

където всеки може да бръкне и да си прави каквото си иска, стига да е управляващ“, каза Ангелина Бонева.

Д-р Димитър Ленков пък заяви: „Институцията Здравна каса трябва да работи в полза на пациентите и на обществото. С действията си тя се е превърнала в отдел на Министерството на финансите.

За тях са важни цифрите, но не и човешките животи“.  

Лекарите и пациентските организации алармират, че с наредбата си за по-евтини медицински изделия Касата на практика е опразнила всички болнични складове. „Самата политика, самото изразходване на средствата става по абсолютно несправедлив начин“, коментира Бонева.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram