Още по темата

След извънредното заседание на Министерски съвет, което свика по-рано днес премиерът Бойко Борисов, ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок потвърдиха подкрепата си за управленската програма и стабилността на мнозинството.

"Винаги, когато има изборна кампания, в случая президентска, има и напрежение. И трите парти имат различни кандидатури и това води до напрежение. Не сме говорили нито за развод, нито за брак. Партиите изразиха подкрепата си към управляващата коалиция", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Ние оценяваме ситуацията по следния начин, България е изправена пред изключително тежки предизвикателства. Ние смятаме, че трябва да продължим с подкрепата на мнозинството и на правителството. Разбира се, понякога се появяват и искри и ще се появяват за в бъдеще", коментира Нйден Зеленогорски. 

"Има известно влошаване в комуникацията в управляващата коалиция. Ще направим така, че да подобрим комуникацията. Нашата оценка е позитивна към нашите министри и министрите на правителството", добави още той. 

След заседанието премиерът Борисов заяви: 

"Парламентарната група на ГЕРБ още на следващото заседание в парламента да подкрепи всички предложения на опозицията. Каквито и предложения да има опозицията, ние ще подкрепим. И да видим новите формати, които се организират".

По-рано през деня Борисов заплаши Реформаторите с изгонване от коалицията 

Премиерът пристигна изненадващо в Народното събрание по време на извънредното заседание на парламента по искане на БСП и ДПС, което не се състоя заради липса на кворум. 

Борисов заплаши колегите си от РБ, че ако не се държат като управляващи, ще се раздели с тях. Според него в Министерски съвет те мълчат, а депутатите им се правят на опозиция.

Борисов заяви, че "повече няма да се занимава с тях" и че от парламентарната група на ГЕРБ са поискали да преформатира правителството.

"Вторник ще е ден разделен, не може в Министерски съвет да сте коалиция, в Народното събрание - опозиция". Това бяха думите на Борисов в началото на извънредното заседание.

Лидерът на ГЕРБ обвини Реформаторите, че са забравили за какво са настоявали на председателска сбирка по Изборния кодекс, на която самият той е присъствал, а именно към 4-процентната бариера да не се добавят гласовете на тези от квадратчето "не подкрепям никого".

100% лъжа било твърдението на Блока, че авторът на "квадратчето" е председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

От своя страна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова помоли РБ да спрат да се оправдават с вътрешните си проблеми. 

След думите на Борисов първа говори Меглена Кунева

"Имаме вашата подкрепа и благодарение на нея постигаме резултати. Трябва да намерим начин да продължим", каза вицепремиерът, цитиран от в. "24 часа".

Източник: ЕПА/БГНЕС

Тя се оправда с проблемните отношения в Реформаторския блок между управляващите реформатори и опозиционерите от ДСБ.

Така или иначе след близо двучасовото заседание на МС стана ясно, че коалицията се запазва и разделен вторник няма да има.