Още по темата

Липсата на кадри за армията в момента не е заради недостиг на кандидати, а заради предсрочно прекратяване на договорите, главно в офицерския състав, както и недостатъчната физическа подготовка на желаещите.

Въвеждат доброволна военна служба в България

Каракачанов се сблъска с абсурда в армията

Това коментира политологът Христо Панчугов в ефира на „Здравей, България“ по NOVA в остър дебат за предложението за въвеждане на доброволна военна служба.

„По самите доклади на министерството става ясно, че армията има съвсем различни проблеми, свързани с липсата на финансов ресурс, който да осигури професионалното изпълнение на задълженията  на професионално служещите в този момент – екипировка и други фактори“ отбеляза той и попита откъде ще дойдат средствата за новото предложение.

Според депутата от Обединени патриоти Юлиан Ангелов, средствата ще дойдат най-малко, заради ангажиментите, които сме поели от НАТО за обезпечаване на армията ни. Отделно има допълнителни средства, отпуснати за сектора – близо 100 милиона.

Каракачанов: Привърженик съм на наборната военна служба

„5700 са свободните места в армията. Едно е да сключиш договор за няколко години служба, друго е да бъдеш доброволен войник за шест месеца.

Всичките тези хора, които доброволно отбият военна служба ще имат преимущества при кандидатстване за работа в полицията и армия или при желание да учат в държавни университети – да има насърчаване. Отделно е предвидено и заплащане, но не беше уточнено какво.

Източник: БГНЕС

Двамата засегнаха и темата за отпадането на задължителната военна служба в миналото, чиито резултат се вижда в настоящето.

„Тогава е било въпрос на стратегически избор. Когато имате проблем с нефункционираща отбрана е нужно да се вземе решение какъв тип въоръжени сили да изграждаме. Тя е доброволна и към този момент“, защити решението Панчугов.

Той беше контриран с аргумента, че това не е било наш ангажимент и други държави-членки на НАТО са запазили подобна служба.

"Тези 5700 са голям проблем за България, живеем в размирни времена и виждаме какво се случва в региона около нас и трябва да гарантираме националната сигурност, тази служба е за хората, които не са служили" смята депутатът.

„За шест месеца може да се подготви един млад човек – тези хора няма да ги правим професионални войници, ако имат желание да станат такива- ще бъдат по-добре подготвени – ще бъдат по-добре и физически и психически“ беше категоричен Юлиан Ангелов.

52% от отговорилите в анкета на Vesti.bg за връщането на казармата, категорично смятат, че казармата трябва да е задължителна за мъжете. Хората, които са по-умерени и одобряват мярката, но ако е само за доброволци, са 22%. Тези, които са против са почти същия процент – 23, 89%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба.

„Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка  от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва.

Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта в системата на отбраната", смята вицепремиерът. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram