Още по темата

България и Полша са от „една черга” и имат обща позиция по много теми, включително искат „да спасят” своята минна индустрия и ТЕЦ-ове.

Това стана ясно днес след съвместни изявления на българският премиер Бойко Борисов и полската му колега Беата Шидло. Тя е на посещение у нас, в рамките на което разговаря с Борисов в Министерски съвет. После двамата откриха Българо-полски бизнес форум в „София Тех Парк”.

Ангела Меркел: Благодаря на България за опазването на границата с Турция

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Унгария срещу квотното разпределение на бежанци

Борисов и Шидло изразиха съгласие по няколко ключови теми. Една от тях е евентуалното ни членство в Шенген. Полският премиер похвали страната ни за защитата на външната граница на ЕС и заяви, че сме

напълно подготвени за влизане в зоната за свободно движение на хора и стоки.

„Смятаме, че някои страни се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси, а според нас най-важното е единството”, заяви Беата Шидло. Към този момент несъгласни с приемането на България и Румъния в Шенген са Германия и Холандия. 

Правителствените ръководители на Полша и България също така са против т.нар. Европейски съюз на „две скорости”, при който различни правила и привилегии да важат за отделните страни-членки в зависимост от икономическото и общественото им развитие.

„Двете страни смятат, че единността е основа за бъдещето на ЕС. За нас е важно да бъдем заедно - имаме общи теми като инфраструктурата, социалната политика и разбира се сигурността”, заяви Шидло.

„Категорични сме, че където сме се забавили, са нужни повече усилия, но Европа трябва да остане единна и всички ние да се чувстваме равнопоставени членове на ЕС”, съгласи се Борисов.

Трето съгласие е свързано с използването на твърди горива.

Обръщам се и към работниците и миньорите в Стара Загора за да им кажа, че обсъдихме темата на минната индустрия и на ТЕЦ-овете, и ще се опитаме да ги спасим”,

заяви Борисов.

Така той за пореден път затвърди позицията на държавата ни, която вероятно ще търси отстъпки от ЕС по отношение на ангажиментите, свързани с борбата с глобалното затопляне. Изгарянето на въглища се смята за основен източник на парниковите газове в атмосферата.

Поради това и Парижкото споразумение за климата задължава подписалите го страни именно да се насочат към постепенно намаляване на използването на твърди горива в енергийния сектор. С оглед на възможните неблагоприятни икономически и демографски последици от всичко това, България и Полша явно ще се опитат да смекчат бъдещи климатичните регулации. 

„С много такт, с разговори и с взаимни компромиси при разговорите си колегите от Западна Европа обясняваме, че страните от Балканите се нуждаят от шанс за интеграция, иначе гражданите им ще отидат при тях. Ако младите хора нямат перспектива, те ще отидат в други страни. Рецептата е присъединяване, свързване, туризъм, култура и бизнес. Ние с Полша сме минали по този път”, заяви Борисов.

„България и Полша могат да се похвалят с много добри постижения в икономиката. Двете страни ще се подкрепят по проблема на минното дело и на енергетиката, защото имаме и планове за реформи”, заяви Шидло.

Нейната визита идва в период на продължаваща криза в отношенията между правителството й и Европейската комисия. Брюксел заплашва Варшава с различни процедури и санкции заради политиката на управляващите, която според различни мнения е авторитарна, насочена срещу свободата на словото, правовия ред и разделението на властите.

Наред с другите страни от Вишеградската четворка, Полша е и голям противник на задължителния прием и интеграция на бежанци.

Може би най-голямо единство Борисов и Шидло показаха относно нуждата от развитие на икономическите връзки между двете страни.

На откриването на бизнесфорума премиерът направи реклама на България пред 15 полски компании, интересуващи се от инвестиции у нас.

Като предимства Борисов изтъкна 10% плосък данък, 20% ДДС, нулева инфлация и стабилен лев, обвързан с валутен борд. Той се похвали, че българската икономика в момента бележи ръст от 3,6 на сто, като се надява до края на годината да достигне 4 на сто.

"България и Полша "са от една черга". "Минали сме през Варшавски договор и СИВ. Взели сме си поуките. Няма друга алтернатива освен ЕС. Единството, солидарността и разбирателството е най-добрият път", категоричен бе Борисов пред евентуалните инвеститори.