Още по темата

Изкуствено подклаждан скандал, който може да внесе елементи на напрежение в руско-българските отношения.

По този начин говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи спорът около произхода на славянската азбука.

Корнелия Нинова: Изказването на Путин е неприемливо

От Борисов до Инджев, реакциите на думите на Путин

Македония: Българите са сърдити на Путин

„Убедена съм, че такъв светъл празник като денят на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, а не да стават причина за спорове и конфликти", заяви Захарова.

Причината за споровете е вчерашно изказване на руският президент Владимир Путин. При среща с македонския му колега Георге Иванов на 24 май, Путин заяви, че славянската азбука идва от "македонските земи".

Това предизвика негативната реакция на български интелектуалци и политици. Премиерът Бойко Борисов припомни на руския посланик у нас Анатолий Макаров за приноса на Цар Борис I, приел учениците на Кирил и Методий.

Президентът Румен Радев обяви, че "историята ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура".

По думите на Захарова,

"никой в Русия не се е опитвал да отрече приноса на Първото българско царство в делото по създаването на славянската писменост",

защото "това би противоречало на историческите факти".

Според говорителката, Путин е визирал историко-географската област Македония.

„Още във времето на Римската империя регионът, където впоследствие са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония“, заяви тя.

Родното място на Солунските братя е един от най-големите градове в днешна Гърция.