Още по темата

Първите осем месеца след началото на мандата си президентът Румен Радев описа с три думи: „Суверенитет, законност, външна политика“. Държавният глава даде обширно интервю по NOVA, в което засегна редица теми като престъпност, корупция, отношенията с Москва и др.

Относно битовата престъпност Радев сподели, че жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. „Битовата престъпност е бич, не виждаме реални резултати от борбата с тази престъпност и това тревожи страшно много хора“, каза той. „Престъпността в България винаги е нагла.

Бандата на „Наглите“ е метафора на несигурността, в която живеят българите“,

заяви още държавният глава.

„Отвличанията са тревожен синдром, но нека все пак дадем възможност на органите на реда да си свършат работата. Надявам се, че нашите органи на реда работят за пресичането на това негативно явление, защото то удря по имиджа на България. То всява отново и възражда страхове, това не е добре за обществото“, добави Румен Радев.

Радев срещу Цветанов: Някои политици не осъзнават как корупцията загробва България

Антикорупция: Радев застана с БСП, какво притесни Цацаров

Радев се зае с корупцията, свика КСНС

За корупцията

„За мащабите на корупцията в България, можем да съдим по драматичния срив на чуждестранните инвестиции, които са много важен индикатор, по редица публикации в медиите и много важно – по-липсата на осъдени висши държавници за корупция“, заяви държавният глава.

Той отбеляза, че към момента няма обоснован доклад, който да покаже защо няма осъдени по висшите етажи на властта. „Нека видим какво става там. Тук има два подхода – единият на ГЕРБ, който залага основно на превенцията и другият на БСП – който акцентира основно на разследването. Според мен, да, трябва да търсим обединение и всеобхватност, но

превенцията, профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел“,

коментира държавният глава.

„Аз вече говорих с всички актьори от съдебната власт, посетих и Румъния, и Италия – две страни с много богат опит и съществени резултати в борбата с корупцията. Моето мнение е, че този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно придобиване на информация, през разследване до обвинение. Трябва да имаме ефективни присъди“, заяви той.

По думите му, когато се прави един закон, трябва „да се излезе над сухия текст“ и да се опитаме да си представим как той ще работи на практика в бъдеще.

За отношенията с Москва

„Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашият интерес“, каегоричен беше Радев във връзка с доклада за националната сигурност на страната, според който заплаха за националната ни сигурност е Русия. „В този документ

никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност,

но основата теза изложена там е, че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа“, подчерта Радев.

„Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен какво са правили лидерите на тази единна свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем не отдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия“, посочи той.

Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел – „време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия“. Така че аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси“, коментира държавният глава.

Относно президентските правомощия

„Не съм повдигал въпроса за повече права и няма да инициирам референдум за това. Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция. Нещата са абсолютно ясни и никога не съм коментирал, никога не съм поставял този въпрос“, заяви Радев.

По думите му балансът между властите е изключително важен и отбеляза, че президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия, със своето поведение.

Какво още каза държавният глава вижте във видеото горе.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК