Още по темата

Президентът Румен Радев заяви, че лобистите са постигнали своето за изтребителите, като не са взети под внимание оценките на военните експерти, предаде агенция БГНЕС.

„Според мен лобистите постигнаха своето за изтребителите. Конкурсът вече се връща в изходна точка и

това застрашава окончателно да приземим 100-годишната ни авиация”,

смята държавният глава.

ГЕРБ иска анкетна комисия за решението за купуване на изстребител

Руски самолети за Сърбия, Радев говори за въоръжаване

Ген. Радев: Изтребителите ни бяха напълно приземени

„Задраскан беше трудът на военните експерти и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този много важен проблем”, каза още Румен Радев.

На въпрос кои са лобистите и кой стои зад тях, президентът отговори: „Вие ги виждате достатъчно, казвал съм вече. Вижте начина на действие и ще разберете за какво става въпрос. Това беше и целта на тази комисия – да бъде използвана като трибунал за политически цели“, смята президентът.

Той добави: „Трябваше отдавна процедурата да бъде в ход, кой месец сме вече“. Според него няма никаква яснота кога ще се продължи от тук нататък.

„Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш”,

категоричен беше държавният глава.

Във връзка с това дали ще подпише указа за назначаването на председателя на ВАС Георги Чолаков, Радев посочи, че вече е казал, че е най-логично новият председател на ВАС да се избира от новият състав на ВСС.

„Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то тогава неговият авторитет ще бъде още по-голям”, изтъкна Румен Радев.

Относно това

как ще се постигне консенсус между ГЕРБ и БСП за антикорупционния закон

Радев заяви, че консенсусът е да се отговори на очакванията на българския народ.

„Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията на най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция и, когато имаме крупна обществена поръчка, да имаме орган, който проактивно да събира информация, да проучва нещата, да прави анализ в самата фаза на обществената поръчка като нейна подготовка, реализация, оформяне на критерии, подписване на договори.

И при придобиване на достатъчно информация и доказателства – разследване, обвинение и ефективна присъда – това очакват всички”, коментира още Румен Радев.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.