Още по темата

Румен Радев, кандидатът за президент, излъчен от БСП, не дойде на дебата с Цецка Цачева от ГЕРБ в студиото на NOVA. Той не е дал обяснение за отказа си.

„Започва обиколката ми из страната, но във всеки момент, в който може да се състои дебат с кандидата на БСП, аз ще се отзова. Готова съм“, заяви Цачева.

Така предварително обявеният дебат се превърна в интервю с кандидата на ГЕРБ.

Вижте Цецка Цачева - официално и неофициално СНИМКИ

„Ще бъда президент и на разочарованите от политиците, президентската кампания е надпартийна. На последните парламентарни избори повече от половината български граждани не гласуваха, хората са апатични, защото са разочаровани от ежедневните ежби на политиците”, заяви Цачева.

Тя посочи, че никой не я принуждавал да стане член на БКП. „Не се е налагало, бях студент в Юридическия факултет, забелязани са мои качества, предложиха ми”, обясни Цачева.

И поясни, че по онова време не е имало информация, която да я накара да бъде критична към режима. Тя е смятала, че членството в партията ще е добро за нейната кариера в правото.

Цачева посочи, че първите новини, различаващи се от официалната линия на режима в България, е четяла в руски списания като „Огоньок” в годините на перестройката в СССР.

„Няма от какво да се притеснявам. Когато дойде промяната, бях около 30-годишна, не съм се возила във волги с драпирани пердета, не съм била номенклатурен кадър. Това е моята биография, това съм аз”, заяви кандидатът на ГЕРБ.

„Съпругът ми категорично няма нищо общо с приватизацията на Булгартабак”, каза Цачева. Тя посочи, че той е архитект по образование и е жертвал кариерата си заради нея, въпреки че винаги е работил по специалността си. В момента съпругът ѝ е експерт в „Ръководство на въздушното движение”. „Заплатата му по трудов договор е 1200 лева”, отчете Цачева.

За сина си тя коментира: „В момента е студент в Масачузетски технологичен институт край Бостън. Като майка, това огромно разстояние много ми тежи. Състезанията, които спечели още като ученик, му дадоха тази възможност да учи навън. Той не скъса връзката с института на БАН. Благодаря на учените, който му дадоха самочувствие".

„Живея с парите, които получавам като заплата от Народното събрание, както и с един малък наем от кантора в Плевен. Нямам кредит, имам кола на лизинг”, сподели още тя.

Лидерът на ГЕРБ употреби думите за „майката на нацията” в един много емоционален момент. „Може би това беше една препратка за това, че съм жена”, смята Цачева.

Тя заяви, че не участва в никакви договорки с ДПС и не знае да има сделка, движението да я подкрепи на евентуален втори тур на президентските избори.

Цецка Цачева отказа да даде оценка на сегашния президент Росен Плевнелиев.

„За мен е нескромно кандидатите за президент, какъвто съм аз и останалите участници в това състезание, да дават оценка за един мандат, който не е приключил. Г-н Плевнелиев е действащ президент на Република България. Той имаше изключително сложен мандат до момента. С оглед на предизвикателствата на съвременния свят, не мисля, че има човек, който може да прогнозира какво ще се случи до края на януари (когато завършва мандата на Плевнелиев – бел. ред.), каза Цачева. „Историята е тази, която ще оценява в крайна сметка”.