Още по темата

Министерство на образованието и науката е обявило обществена поръчка за рекламни материали на стойност над 2 млн. лв. Финансирането е за сметка на държавния бюджет и на европейските фондове, става ясно от обявеното задание, предаде агенция БГНЕС.

Ведомството, ръководено от вицепремиера Меглена Кунева, е решило да не обявява серия от обществени поръчки, а да обяви една процедура за сключване на рамково споразумение с трима изпълнители.

Изрично се уточнява, че сумата от над 2 млн. лв. е ориентировъчна, а не пределна.

Министерството не държи на най-ниската предложена в офертите цена,

става ясно още от документацията. Изборът на доставчици ще се основава на комплексна оценка, включваща и субективна преценка на комисията за дизайн и качество на сувенирите.

221 хил. ключодържатели и антистрес топки са сред артикулите, с които Кунева възнамерява да популяризира дейностите по финансираната от ЕС оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. По нея българските училища, университети и научни институти би трябвало да получат около 1 млрд. Лева.

МОН възнамерява да купи и 35 100 шапки, тип “бейзболни”, както и 35 050 тениски – мъжки и дамски. Предвидена е поръчката и на 50 луксозни тефтера, които трябва да са на английски и български езици, а кориците да са от естествена кожа. Не са пропуснати и лазерно гравирани луксозни химикалки – също 50 броя. Планирано е закупуването на още хиляди химикалки, моливи, тефтери и т.н.

Авторите на заданието на обществената поръчка не са пропуснали сред артикулите, с които МОН ще популяризира науката и образованието, да включат дори и 50 запалки, които да позволят брандиране, да имат кожен калъф, както и да са метални. Както и още 100 запалки, но пластмасови.

Освен луксозни сувенири от министерството са решили, че могат да се закупят 10 комплекта с инструменти

– отвертки, клещи и други, които също трябва да бъдат брандирани. Пари ще се дават и за 50 стъргалки за лед за автомобили, които трябва да са в комплект с метлички. И този артикул следва да се брандира.

На фона на подаръчните комплекти за автомобили, МОН планира да закупи едва около 6000 USB флаш памети, които със сигурност биха били полезни, както за преподаватели, така и за учащи.