Още по темата

Реформаторският блок излъчи най-накрая своя кандидат за президент. В битката за „Дондуков” 2 ще влезе бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Кандидатът за вицепрезидент на реформаторите е ген. Съби Събев.

„С цялата сигурност може да заявим, че ако сме втори или трети ще подкрепим кандидата на ГЕРБ на втория тур. Това е сигурно”, заяви пред журналисти министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев.

Ненчев определи като големи шансовете на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев да стигнат до втори тур на изборите. „Имаме достойни кандидати, които отговарят на нашите изисквания”, добави лидерът на БЗНС.

След продължителен кръг от преговори партньорите решиха да предложат кандидатурите на Изпълнителния си съвет, който трябва да утвърди.

По-рано реформаторите и ГЕРБ изразиха готовност

и воля за успешно изпълнение на управленската програма на правителството и завършване на пълен четиригодишен управленски мандат. Лидерите на блока и ГЕРБ се срещнаха при Бойко Борисов в Министерски съвет. 

Международните заплахи и националните интереси  на България налагат като приоритети през започналия политически сезон гарантирането на националната сигурност, на финансовата стабилност и успешна подготовка за Българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерите постигнаха съгласие около необходимостта от политическа стабилност, която да гарантира икономическото развитие на страната и продължаване на реформите. Остава приоритет активното участие на България в процеса на вземане на решения в Европейския съюз и в НАТО.

В срещата при премиера Борисов участваха

вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и председател на ДБГ Меглена Кунева, министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски, министърът на отбраната и лидер на БЗНС Николай Ненчев, председателят на НПСД Корман Исмаилов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски и заместник-председателят на ПГ на РБ Борислав Великов. 

Спрягат Румяна Бъчварова за президент

Костов: Кандидатът на ГЕРБ ще спечели изборите

Ще има ли сблъсък на генерали в битката за президент?

Президентските избори не са били сред темите, обсъдени днес в Министерски съвет, посочи един от лидерите вътре в РБ Корман Исмаилов.
Реформаторите са в процедура по изясняване на кандидатпрезидентска двойка, но все още няма сигурна консолидация. Исмаилов подчерта, че след всяка лидерска среща преговорите напредват.

"Надяваме се скоро да има бял пушек, но кога ще е това, не мога да кажа",

подчерта Исмаилов. Той е категоричен, че изборът е труден, защото има много добри кандидатури, а лично той не би гласувал против никого.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който също взима участие в срещата в централата на БЗНС посочи, че

не е бил в Министерски съвет, защото вече от 9 месеца партията му не е част от управляващото мнозинство.

На въпрос какви очаквания има от лидерската среща на РБ Кънев посочи :" Доколкото тази среща не трябваше да бъде оповестяване пред медиите, не мисля и да коментирам пред медиите. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева също отказа коментар преди срещата.

По-рано лидерът на ДСБ коментира, че няма никакви данни за стихийна бежанска вълна и затова не е случайно, че президентът не свика Консултативен съвет. 

Нинова: Борисов стана говорител на Ердоган

Борисов: Европа и Турция ще дадат стабилност

Борисов - централна тема в турските медии