Още по темата

Призовавам Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция. Това коментира кандидатът на АБВ, издигнат от Инициативен комитет, Ивайло Калфин, след като ГЕРБ най-накрая обявиха кандидатпрезидентската си двойка - шефът на НС Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев. По думите му на "Дондуков" 2 не трябва да сяда послушен кандидат. 

Цецка Цачева - официално и неофициално СНИМКИ

„Чака ни тежка битка. Може би последната, ако искаме да съхраним демократичното си право на избор.” Това написа в профила си във Фейсбук кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. 

Според него обществото е станало свидетел на пореден унизителeн скеч на автократ, който се държи като водещ на риалити шоу и пази съспенса докрай. „Реч в стил „държавата – това съм аз“. Той не се сдържа да спомене и мен, което ясно показва, кого ГЕРБ възприема като единствена опозиция, за което му благодаря”, коментира изказването на премиера Борисов ген. Радев.

Представянето на номинацията на ГЕРБ - като по холивудски СНИМКИ

„Иначе г-жа Цачева е проекция на г-н Борисов.

Това е Борисов в пола и с очила.

Но силата на ГЕРБ не е в личностите, а в това, че партията е машина за избори”, пише още той. 

Като кандидат за вицепрезидент трябва да съм едно стъпало преди г-н Манушев, защото поне Корнелия Нинова знае моето име. Това заяви Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент на БСП. Борисов обърка името на кандидата за вицепрезидент и вместо Манушев, каза Милушев. 

Шестима кандидати за президент като деца - ще ги познаете ли

Страшно унизително е да издигнеш президент и вицепрезидент по метода на изключването, коментира Корнелия Нинова, председател на БСП. „Изключи Томислав Дончев, защото има много качества и е необходим в Министерски съвет, изключи двамата кметове, защото имат много качества и трябва да управляват София и Бургас и остава най-малко нужното и най-малко значимото за партия ГЕРБ и за държавата - г-жа Цачева и г-н Манушев“, коментира още Нинова.

Според нея победата на генерал Румен Радев и Илияна Йотова е видима оттук нататък. 

"Един единствен път съм видяла г-жа Цачева да проявява характер

и тази проява продължи по-малко от осем часа. Беше по повод гласуването на политиката, финансирането на децата с увреждания. Г-жа Цачева подкрепи това наше предложение, г-н Борисов излезе публично и я смъмри, че по този начин му обърква сметките в бюджета. Тя обърна позицията и веднага гласува против децата с увреждания. Искаме ли такава президентска институция – без характер, без позиция, без отстояване на националния интерес, не искаме“, попита още червената шефка. 

От изявлението на премиера стана ясно, че потенциалните кандидати на партията се елиминират по необходимост, което е тъжно за подбора на ГЕРБ, посочи и Сергей Станишев. 

Кандидатурата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева е приближила още повече Трайчо Трайков до балотажа. Това мнение изрази Найден Зеленогорски, председател на Предизборния щаб на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Според коментара му ГЕРБ заложи на строго партийна кандидатура, докато Реформаторският блок издигна граждански кандидат. Останалите политически сили също разчитат на партийни лица.

„Вие разпознавате ли тази жена, която ви беше посочена от ГЕРБ, за ваша "майка"? Това ли е идеалът ви за държавен глава? Ще гласувате ли за нея, дори ако сте привърженици и активисти на ГЕРБ? Предполагам, че не!”. Така кандидатът за президент Веселин Марешки, коментира номинацията.