Още по темата

"Решихме да не продължаваме преговoрите с АБВ за обща коалиция за предстоящите избори". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро.

Нинова съобщи, че ще предложат кандидатурата на БСП Румен Радев да бъде подкрепена от широк инициативен комитет. „Ако АБВ желаят да се включват в тази подкрепа моля да се включат”, каза Нинова.

Когато тайно гласуване определи бившия главнокомандващ на ВВС да е кандидатът на левицата, интригата беше кой ще е вицепрезидентът и се очакваше името да дойде от АБВ. 

Именно този формат БСП ще предложат на националния съвет и на коалиционните им партньори от коалицията БСП Лява България. Ген. Радев е съгласен да вървят напред по този начин.

"Получихме от АБВ проект за коалиционно споразумение.

То категорично не отговоря на нашата представа за коалиционна политика и коалиционна култура. Ние не сме равнопоставени партии, нашият кандидат не е равно отдалечен. Той е кандидат на БСП. Няма да позволим - както ГЕРБ позволяват на реформаторите да им извиват ръцете толкова време, това да се случва и с нас. Нито пък аз ще се превръщам в Бойко Борисов, който търпи всички прищевки на реформаторите само и само, за да е на власт", обеща лидерът на столетницата.

Нинова заяви, че по този начин разширяват подкрепата за Радев,

не я ограничават както досега са водели разговорите между БСП Лява България и АБВ. Предлагат друг формат, много по-широк.

Изтребителите ни бяха напълно приземени

Румен Овчаров: Издигането на ген. Радев е заплаха за Борисов

„От днес, а и не само от днес, от последните дни, в които заваляха искания и предложения за подкрепа към генерала, сме дори и още по-големи оптимисти за тази победа”, каза Нинова. 

БСП днес загуби изборите

- така решиха, така направиха, коментира заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин пред журналисти на влизане в централата на партията.

Очаква се утре Изпълнителното бюро на АБВ да се събере, за да обсъди ситуацията. 

Междувременно разместване дойде и при реформаторите, които още не могат да изберат кандидата си за "Дондуков" 2. 

В петък предстои заседание на лидерите на партиите с идеята да предложат вариант във вторник на изпълнителния съвет на блока да се стигне до кандидатура. Надявам се това да стане преди началото на новия парламентарен сезон, заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок. 

Двама от реформаторите се отказаха от битката за президентския пост

Реформаторите и ГЕРБ искат един кандидат за президентските избори

Той посочи, че РБ ще излезе със собствена кандидатура, без да участва в коалиция с други партии. "Всички партии, извън БЗНС смятат, че е по-логично да имаме собствена кандидатура и да участваме на изборите", каза той.

От своя страна Радан Кънев заяви, че безспорно е стигнало до напредък по решението за кандидат президентската двойка на блока. Той посочи още, че скоро ще има и конкретно решение.