Още по темата

Въведените от ЕС икономически санцкии против Русия трябва да бъдат отменени.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с полския си колега Анджей Дуда във Варшава.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПРЕЗИДЕНТА И ПЪРВАТА ДАМА ДЕСИСЛАВА РАДЕВА В ПОЛША

„В икономически смисъл тези санкции са вредни. Ако говорим за българския бизнес, гледаме негативно на това”, посочи Радев, който допълни, че санкциите срещу Русия не могат да продължават безкрайно и се надява да бъдат премахнати.

ЕС въведе единните санкции срещу руски физически лица и компании в отговор на ролята на Москва в кризата в Украйна от 2013г. насам и анексирането на п-в Крим като част от нея.

България е изпълнила всички условия за присъединяване към Шенгенската зона и може да разчита на подкрепата на Полша за влизане в нея, от своя страна заяви Дуда.

Вучич: Скоро ще имаме десет МиГ-29

Радев: Хората около Борисов да четат повече

Радев му благодари и изтъкна, че не е справедливо страната ни да е извън зоната за свободно движение на хора и стоки, при положение, че изпълнява изискванията още от 2011.

За приемане на България и Румъния в Шенген по икономически причини и в рамките на по-добра обща политика за сигурност се обяви недвусмислено Европейската комисия.

В полза на приемането ни са се изказвали още политически лидери като френския президент Еманюел Макрон и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Същевременно страни-членки на зоната като Германия, Австрия и Холандия все още имат резерви към разширяването й.

В последните години мигрантската криза на континента доведе и до временно възстановяване на граничния контрол в рамките на зоната и дори до прогнози за нейното разпадане и свиване до по-тесен кръг от западноевропейски държави.

Радев и Дуда застанаха зад „ясната позиция”, че проблемите пред Европа като тероризма и мигрантската криза трябва да имат единно европейско решение, в което да се съблюдава сувернитета на отделните държави.

Полша е една от страните, която отказа да приема регистрирани бежанци в рамките на общия план за релокация на 160 000 души, намиращи се в Италия и Гърция.  

„Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави”, заяви Радев в Полша и благодари на домакините си за усилията им в рамките на европейската гранична служба „Фронтекс”. 

Борисов към Юнкер: Ще разчитаме на вас

Борисов: Заслужаваме да сме в "чакалнята"