Още по темата

По-голямо инвестиционно присъствие на Франция в България си пожела президентът Румен Радев при срещата с френския си колега Еманюел Макрон в Париж.

Радев беше приет в Елисейския дворец 4 месеца след като посрещна Макрон в резиденцията Евксиноград край Варна.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ПОСРЕЩАНЕ НА РАДЕВ В ЕЛИСЕЙСКИЯ ДВОРЕЦ

След днешната им среща българският държавен глава изтъкна колко е важно за страната като България да участва пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана.

„Напълно споделяме вашия приоритет, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на обединена Европа, както и вашите виждания, че тази отбрана изисква силна европейска обединена отбранителна индустрия”, обърна се Радев към Макрон.

Встрани от тази тема, Радев утре трябва да се срещне с представители на френския бизнес, чиито инвестиции да се опита да привлече у нас.

Българският президент изтъкна също важността на европейските фондове за България.

Кохезионната политика би облекчила икономическата имиграция в по-богатите държави и демографската криза в по-бедните държави, допълни Радев, според който фондовете са важни за единството на Европа.

При визитата си във Франция Радев бе официално приет в Елисейския дворец
При визитата си във Франция Радев бе официално приет в Елисейския дворец Източник: Президентство на РБ

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА НА VESTI.BG ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА СЕМЕЙСТВО МАКРОН В ЕВКСИНОГРАД

Европредседателството

Радев не пропусна до спомене в Париж колко е важно приемането на България в Шенгенската зона, за „допринасяне за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници”.

Макрон още във Варна заяви подкрепата си за членството ни в Шенген, към което резерви засега имат други страни в зоната като Холандия и Дания.

Държавният глава засегна някои от фокусите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС - нуждата от общоевропейски ефективни мерки срещу мигрантската криза и евроинтеграцията на Западните Балкани - държавите от бивша Югославия и Албания, които са извън съюза. 

„За мен интеграцията на Западните Балкани изисква всеобхватен подход, не само социална политика, не само правосъдна реформа и транспортна енергийна и дигитална свързаност, а общо развитие на образование и наука”, коментира Румен Радев. 

Той благодари на Макрон за френските усилия в сферата на общото европейско образование. На днешната им среща стана ясно, че у нас ще бъде основан клон на френското Национално училище за администрация, който ще приема студенти от цяла Югоизточна Европа.

България има амбицията не само да бъде посредник и координатор, а да постави на масата най-критичните проблеми пред съюза, които искат ясна визия и смел подход. 

Три основни области на сътрудничество с България очерта френският президент

при срещата си с Радев.

Те са отбраната, увеличаването на инвестициите в двете посоки и образованието. За Макрон България е „важен партньор”, който ще бъде подкрепян по време на председателството догодина.

Френският президент разчита на подкрепата на България по ключовата за него тема за правата на мигриращите работници от по-бедни страни в ЕС, които работят в Западна Европа за заплати, които са много по-ниски от местния стандарт и така създават икономическо и социално напрежение. Макрон иска въвеждане на регулации в сферта, които да не позволят на бизнеса да продължава тази практика. 

При визитата си във Франция Радев бе официално приет в Елисейския дворец
При визитата си във Франция Радев бе официално приет в Елисейския дворец Източник: Президентство на РБ

Радев и премиерът Бойко Борисов вече са демонстрирали принципна подкрепа за идеята. 

След срещата им българският президент посети Европейската космическа агенция, а впоследствие се срещна и с представители на българската общност във Франция. Очаква се той също така да пилотира френски боен самолет. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК