Още по темата

Президентът Румен Радев наложи вето върху изменения в Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Хора в Монтанско: Крадат ни земите по законов път

Пасище-гейт: Семейства на земеделски шефове прибират пари от ЕС

Мотивът е, че според него няма гаранции, че такава промяна ще се случва само по изключение и при доказана нужда и изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята.

Текстовете вече предизвикаха опасения, че така ще се позволи застрояване. 

Според президента Радев промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение.

 

Припомняме, че в края на януари депутатите приеха промени, според които, на земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната земеделска комисия.

Това се случи без дебати при приемане на второ четене на промени в Закона за посевния и посадъчния материал. Според еколози това ще позволи 1871 имота по Черноморското крайбрежие да бъдат застроени.

Това е петото вето на държавния глава от встъпването му в длъжност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram