Още по темата

Румен Радев сезира Конституционния съд по повод разпоредба от Закона за радиото и телевизията, съобщиха от президентството.

Румен Радев свиква КСНС заради ЧЕЗ

Президентът назначи свой съветник за шеф на НСО

Той атакува конкретно член 24, ал. 2, където е записано, че решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) влизат в сила едновременно, а периодът, през който парламентът и президентът са длъжни да обновяват своята квота, е различен.

Според президента наредбата води до неадекватно регулиране на обществените отношения и нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт.ю

Само преди два дни Румен Радев отново сезира институцията заради разпоредби от Закона за частната охранителна дейност. В мотивите си държавният глава посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

В атакувания текст за пръв път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Тя представлява селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание, определени с устройствен план, без да се включва землището.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram