Още по темата

След заседанието на КСНС, на който беше обсъдена общата европейска отбрана и политиката за сигурност, президентът Румен Радев заяви, че е бил отчетен значителния напредък за реализация на глобалната стратегия на ЕС в сферата на отбраната, доказателство за което е създаване на постоянното сътрудничество на Европейския фонд за отбрана.

„Стигнахме до консенсус. България да преследва адекватни отбранителни способности.

Приветствам правителството, че прие национален план за повишаване на разходите за отбрана.

Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко важни направления.

Първо, ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председател на ЕС. На второ място, нашата позиция за

пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия.

Трето, възможност за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани. Стигнахме, до позицията, че България трябва да излезе с ясни предложения, гарантиращи запазването на динамиката в постигането на целите в глобалната стратегия на ЕС в сферата на отбраната“, заяви още Радев.

Президентът допълни: „Извън КСНС обсъдихме и

тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък.

МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността“.

„Това, което се случва през последните седмици, е тежък удар за образа на България.

Особено в началото на европредседателството, всички институции трябва да се обединят и да изчистим образа”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В заседанието участваха премиерът Бойко Борисов, председателите на парламентарно представените политически сили в парламента – на Обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, на БСП Корнелия Нинова, на Воля Веселин Марешки, членовете на кабинета.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.