Още по темата

По никакъв начин не бива да отпадне закупуването на нови изтребители за българската бойна авиация.

Това заяви президентът Румен Радев. Той бе помолен да коментира изказване на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, че властите могат да се пренасочат от закупуване на нови самолети към удължена поддръжка на наличните МиГ-29.

Шведите отвърнаха на удара: „Грипен” е най-модерният изтребител

Румен Радев изведе "Грипен" като най-изгоден вариант за нови самолети

Президентът, който е боен пилот и до миналото лято беше командир на ВВС, изтъкна, че въпреки високата си маневреност руските самолети нямат "съвременни бойни способности".

Радев още изтъкна, че техниката на разположение на авиацията ни трябва да е съвместима с тази на другите страни членки на НАТО.

 „Отделяните разходи за отбрана трябва да бъдат и ефективни - вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими с доставката на нов самолет“, изтъкна още президентът относно рентабилността на евентуално запазване на руските изтребители.

Румен Радев обаче изтъкна, че на базата на времето за доставка на нов самолет и въвеждането му в употреба трябва добре да се прецени как да протича поддръжката на наличните МиГ-29.

В долното видео от демонстрационен полет през 2009г. можете да видите как пилотът Румен Радев управлява самолет МиГ 29. "Ето това е МиГ 29! Невероятна мощ! Единствена по рода си", изтъква летецът за своята машина. 

Името на Радев беше замесено в скандал около поръчката на нов изтребител. По-рано тази година парламентарния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска създаване на анкетна комисия, която да разследва дали президентът лобира за закупуването на конкретен вид нови изтребители - шведските "Грипен".

Тогава президентът отрече обвиненията и коментира, че "единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че говори на автопилот."

През април Радев заяви, че "Грипен" са единственият вариант за нов самолет, който отговаря на "военната експертиза". В едно от последните си заседания служебното правителство, назначено от Радев, определи офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията.

Предварителната бюджетна рамка за поръчка на нови самолети за авиацията предвиждаше отделяна на 1,5 милиарда лева за 8 изтребителя.