Още по темата

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред журналисти, че не знае за какво точно ще протестират полицаите и не разбирал какво искат да кажат с протеста си.

„Обсъдихме със синдикатите всички проблеми на полицаите, не знам за какво точно протестират сега“,

каза министърът.

„Утре е празник на МВР – честваме 138 години от създаването на министерството и на площад „Александър Невски“ ще има тържествен ритуал и освещаване на знамената. От другата страна пред Народното събрание ще има протест на полицаите“, добави той.

Заплати по 500 лв. в МВР, млад полицай взима 650 лв.

Без нов закон за МВР и без увеличение на заплатите

„Имахме среща със синдикатите – на т.нар. Съвет за социално партньорство – там обсъдихме всички въпроси, включително за дрехите и за заплатите. Предупредих ги, че опозицията е хубаво нещо, но

не може да ходите при опозицията и да се съветвате и след това да заигравате политически.

Помолих ги е точната дума. Те си решават, каквото искат да правят. Те ми казаха „това не е срещу вас“. Е, срещу кого е, аз съм от правителството. Аз съм човекът, който е натоварен и съм най-близко до финансовия министър и до премиера и изобщо до правителството“, заяви още Валентин Радев.

По негови думи през последните дни се оказало, че хората, които се борят с градушките са с малки заплати и нямат пари за дрехи, затова и трябва да се погледне глобално върху сектора „Сигурност“.

„Леко не разбирам какво искат да кажат полицаите с този протест. Може би, че те са го правили много пъти и някак си са оставали неудовлетворени, ако изразяват мнението на повечето в МВР. Имат такова право.

Моята молба е да погледнат от малко по-високо. Всички сме граждани на България, не сме граждани на МВР така че

да внимават с протестите – те имат право на протест, не на стачки“,

каза Радев.

Десетки полицаи се събраха на протест пред парламента

Полицаи на протест, блокади в София и страната

Редица протести на служители на реда бяха организирани в началото на ноември 2015 г. Те недоволстваха срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10, както и спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

След пет дни на протести и блокирани улици в столицата и в цялата страна правителството оттегли предлаганите промени в проектобюджета за, които засягат служителите на МВР.

„Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществят след обсъждане със синдикатите, което ще започне в началото на следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури в Сектор „Сигурност”, обяви тогава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„В Народното събрание е внесен законопроект за промени в Закона за МВР, а в него могат да се включат и определени текстове, след разговори със синдикатите, които да покажат начало на реформата в МВР”, обясни пък Менда Стоянова.