Още по темата

Официално бившият португалски премиер Антониу Гутериш стана новият генерален секретар на ООН.

Кандидатурата на България Кристалина Георгиева завърши на осмо място, а Ирина Бокова, която продължи състезанието индивидуално, се класира четвърта.

Неуспехът ни в ООН предизвика политическо и обществено недоволство

Днес БСП и АБВ поискаха оставката на правителството, а от Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ коментираха, че е достойно след загубата Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в Европейската комисия. Позиция, че отговорността трябва да бъде поета от Борисов и външния министър Даниел Митов изрази и Единна народна партия (ЕНП) в лицето на Мария Капон. 

Оставката на премиера Борисов поискаха и граждани, които се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет. Те са недоволни от решението на управляващите да сменят кандидатурата ни за ООН в последния момент.

Сред тях бяха редица симпатизанти и членове на БСП, включително и бившият председател на столетницата Михаил Миков. 

"Това правителство трябва да си отиде. Ще има още протести, това е само началото", заяви депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев, който също се включи в протеста.

"В случая няма никакво значение кой организира протеста, по-важното е, че тук са граждани, които негодуват срещу действията на правителството", каза депутатът Атанас Мерджанов.

Той посочи, че случилото се е още веднъж потвърждение на факта, че това правителството "води държавата към абсолютна зависимост".

От своя страна президентът Росен Плевнелиев заяви, че Бокова и Георгиева са се представили достойно

и призова: "Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки".

Според президента представянето на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева не е предпоставка за искането на оставки от правителството и призова за капитализиране на набраната по времето на кампанията инерция.

"Припомнете си в колко аналитични статии бяха посочени качествата на двете български кандидатури и колко държави се обявиха в тяхна подкрепа", обърна внимание Плевнелиев.