Още по темата

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинения на кмета на община Перущица за поискан подкуп от 40 000 лева, както и на още две лица – за обещан подкуп и документни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Павлин Статев е с обвинение за обещан подкуп и за документно престъпление, а Илияна Павлова - за документни престъпления.

Това съобщиха на брифинг  Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС-Пловдив и Даниела Стоянова, наблюдаващ прокурор.

Даниела Стоянова уточни, че обвинението срещу Ради Минчев е за това, че през периода от април до юли 2016 г. е поискал от Павлин Статев 40 хил. лева, за да отстрани фирма, сключила договор с общината по проект: „Укрепване на свлачища, проявени на общински път Перущица-Граница, общ.(Перущица-Родопи)-Скобелево-Чурен".

Павлин Статев е привлечен като обвиняем за това, че през същия период е обещал на Ради Минчев да му даде подкуп сумата от 40 000 лева, за да не извърши кметът действие по служба и да отстрани фирмата.

Срещу Павлин Статев е повдигнато обвинение и за документно престъпление за това, че на 1 юни 2016 г. е съставил неистински официален документ – протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж, като е положил подписи на управителите на две дружества, с цел да бъде използван пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет – престъпление по чл.308 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Илияна Павлова е привлечена като обвиняема за това, че в началото на април т.г.. в гр. София и в гр. Перущица, обл. Пловдив, е съставила неистински официален документ – доклад за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор от името на фирма от гр. София, като е положила подписите на управителя на дружеството и на специалистите, извършили оценката. Документът е трябвало да бъде използван пред община Перущица, като възложител.

Павлова е привлечена като обвиняема и за това, че на 13 септември 2016 г. в гр. София е държала и укривала предмети, за които знае, че се предназначени за съставяне на неистински официални документи, удостоверяващи право на собственост и на други вещни права, а именно 13 печата на различни държавни и общински институции, което е престъпление по Наказателния кодекс.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

На зададен въпрос от журналисти по повод изказвания, че „българската прокуратура изпълнява политически поръчки“, окръжният прокурор Румен Попов отговори, че „политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения“.

Вчера заедно с кмета бяха аресувани и петима негови подчинени, но всички те са били освободени.

Според колегите му от ДСБ мотивите за задържането на Минчев са политически.

„Това е една гнусна политическа атака,

която идва в един изключително важен момент – когато имаме кандидат за президент, който може да разбие договорката между БСП и ГЕРБ за президетските избори, а и за последващо управление след това. Повече от ясно е, че

сигналът е подаден от бивш кандидат за кмет от БСП, който Ради е победил“,

категоричен е Йордан Иванов от ДСБ Перущица, цитиран от NOVA.

До ареста на кмета се стигнало след два сигнала за финансови злоупотреби, подадени от общинския съветник от БСП Георги Злачев.

Единият от сигналите е за това, че е подарил 10 тона желязо за 5000 лв. на строителната фирма, ремонтирала Историческия музей. Вместо парите да отидат в общинската хазна, са преведени по сметката на частното дружество.

Вторият сигнал на Злачев е за това, че според него Минчев е ощетил хазната на общината с 20 хил. лв., подписвайки неизгоден договор с фирма, която трябвало да подготви кандидатура по проект.

„Той беше подписал, че около 60 – 62 хил. лв. трябваше да плати Община Перущица на фирмата. От разплащателната фирма бяха отпуснати около 30 хил. лв. и той

натовари общината с около 20 хил. лв. отгоре”,

каза Злачев.

Бившият зам.-кмет на община Перущица Атанас Ташев също коментира случая: „Кметът е арестуван за длъжностни престъпления. Има вписани фалшиви договори за надзор, което е нарушение на Закона за обществените поръчки. Това е една част от нарушенията, които е направил“.

Срещу кмета на Перущица „Икономическа полиция” води и друго разследване, че е ощетил общината с 30 хил. лв. при строителството на многофункционалната спортна зала, която е изградена преди месеци за 6 млн. лв. европейски пари. 

Още по темата гледайте във видеото: