Още по темата

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за банковата несъстоятелност и го върна за ново обсъждане в парламента.

"Държавният глава има възражения по някои от разпоредбите на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения", уточниха от пресслужбата на президенството.

Без дебати: Депутатите приеха закона на Пеевски за КТБ

ВАС отсъди срещу синдиците на КТБ

В мотивите си Радев подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

"Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание трябва открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона", се казва в позицията.

Източник: Георги Димитров - Бруно, Vesti.bg

На 9-ти февруари Парламентът прие на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесен от депутатите от ДПС - Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Това се случи почти без дебати.

Промените включват забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.

Пеевски и ДПС внесоха нов закон за КТБ

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество. Заложено е и да има недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.

У ГЕРБ оставала горчивина дали ветото на президента върху Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност не е свързано евентуално с Елена Йончева,

предаде агенция БГНЕС.

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Боби Тошев, БГНЕС

Депутатът от управляващата партия Делян Добрев заяви пред медиите: „Замисляме се дали президентското вето не е свързано с бивши членове на неговия екип, говоря за Елена Йончева и липсата на отговор на въпроса участвала ли е в съдружие 50/50 с офшорка”.

„Елена Йончева е внесла 5 хил. лева, а офшорката – 315 хил. лв. Тази офшорка се представлява от Зорница Блъскова, която по информация от интернет е съдружник в друга фирма с Георги Георгиев. За нея докладът на „Аликс партнърс“ сочи, че е източила 42 млн. лева от КТБ“, обясни той, цитиран от Агенция „Фокус”. Добрев добави: „Не получихме отговор на тези въпроси, а в същото време президентът се изказва много ласкаво по отношение на Елена Йончева”.

„Как така участваш в съдружие с фирма, дори да пропуснем факта, че е офшорка, като даваш 5 хил. лв., а от другата страна се дават 315 хил. лв.“, попита депутатът от ГЕРБ. „В интервю Николай Бареков твърди, че Елена Йончева си е договаряла лично космическите хонорари с Цветан Василев в ТВ 7, цитирам по памет“, коментира още Делян Добрев.

Той все пак заяви, че: „Президентът по Конституция има право да налага вето на всеки закон, който прецени. Не сме се запознали с мотивите, когато го направим, можем да ги коментираме конкретно”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.