Още по темата

Бойко Борисов беше преизбран за председател на управляващата партия ГЕРБ, а постовете си запазиха и зам.-председателите Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. От Изпълнителното бюро отпадна правосъдният министър Цецка Цачева, като нейното място ще бъде заето от шефката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. 

Това беше решено на чертвъртото отчетно-изборно събрание на ГЕРБ,  което се проведе в атмосфера на ентусиазъм от свършеното от партията, представен чрез нови технологии. 

Премиерът Борисов, който очаквано запази председателския си пост, използва речта си на събитието за да нападне опозицията, критиците на Григор Димитров и организацията "Спаси София", която в този момент провеждаше протест с искане оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.  

В рамките на събитието на ГЕРБ беше приета и декларация, че партията не би се коалирала с БСП при настоящия си председател. 

Прокуратурата ще разпитва Борисов, Цацаров: Това е политически шум

Образованието на европейските лидери

Опозицията не иска успешно европредседателство и би го провалила, 

заяви Борисов от партийния форум. 

"Неприятно им е, когато някой успява в България. Как физически си представят - предсрочни избори, служебно правителство, без парламент, пленарни заседания на Европейския парламент с български, който отсъства? Или Западните Балкани с, моите уважения, проф. Герджиков премиер", заяви Борисов относно внесеното искане за вот на недоверие в парламента, чието гласуване предстои. 

"Да кажа, че едни избори струват 50 млн., само преди 6 месеца имахме избори и вие преценете дали на всеки 6 месеца можем да ги го позволим", заяви Борисов и изтъкна, че колкото едни избори струват на бюджета коледните надбавки на пенсионерите.

Премиерът защити и исканото от партията му отпадане на давността на престъпленията по време на приватизацията. Борисов още заяви, че уважава бившият премиер от СДС Иван Костов по чието време бяха завършени повечето от приватизационните сделки и намекна, че най-големи злоупотреби е имало при БСП. 

"Нека се върнем и видим при коя партия, на кой конгрес стана това. При коя партия се източваха предприятия, с фирми на входа и на изхода",

заяви Борисов. 

Впоследствие той заяви, че е нужно "да се спаси София от спасителите", визирайки организацията "Спаси София", искаща оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Според него недоволните от управлението на ГЕРБ са "100 човека", като 50 от тях са от БСП. Борисов допълни, че той самият като идващ на власт кмет на столицата през 2005 е заварил "разруха", без нито един "шадраван". Той сравни тази ситуация със сегашния град, в който има метро, музеи, "култура", а няма задръствания на вече пешеходната "Витошка", Лъвов мост и Телевизионната кула. 

"Търсещите къде липсва едно колче са си мълчали, защото преди нас нямаше нито едно колче", смята Борисов.

Премиерът свърза противниците си и с коментарите срещу тенис-звездата Григор Димитров, като не стана ясно дали визира журналистът Петър Волгин, писателят Калин Терзийски или друг изказал се срещу спортиста.

Г-н Борисов, ще гласувам за Вас,

заяви в словото си финансовият министър Владислав Горанов. Той говори пред делегатите на вероятно най-технологично открояващото се партийно събитие у нас. Залата в софийския „Интер експо център” е снабдена с множество екрани и 3Д-мапинг средства за представяне. Цялото събитие започна с изброяване на успехите на ГЕРБ през годините.

„Хората имат доверие в доброто и качествено управление на ГЕРБ, инвеститорите – също. България е една от страните с най-ниски данъци, а през бюджета се преразпределят едни от най-ниските стойности”, заяви Горанов, според който „свободният и образован човек сам може да взема решения как да използва благата, създадени от него”.

Модерните технологии завладяха партийното събрание
Модерните технологии завладяха партийното събрание Източник: БГНЕС

Финансовият министър обаче изтъкна, че ситуацията в страната е наложила бюджетни инвестиции в „човешкия капитал” и сегашното правителство прави това. Това е третият кабинет на Бойко Борисов, като при предните два случая премиерът подаваше оставка и не успя да довърши мандатите си.

Това не пречи на хората в кабинета му да се похвалят, че

последните години няма нито един икономически показател на държавата, който да не е в прогрес”,

по думите на вицепремиерът Томислав Дончев. Той изтъкна, че за разлика от опозицяита, управляващите нямат право на политически грешки и това прави задачата им много сложна.

С безспорна промяна с бързи темпове в София се похвали столичният кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

"Спаси София" излязоха с искане на оставката й заради некачествените ремонти в София и некомпетентността при управлението на града. През предните дни Фандъкова заяви, че да се искат оттеглянето й е „несериозно”.

Димитър Главчев влиза в ръководството на ГЕРБ

Социалните мрежи избухнаха срещу асфалта на бул. Дондуков

Никога не съм крила проблемите, важното е, че изисквам те да бъдат отстранявани”,

добави кметът.

В началото, през 2006 г., ГЕРБ имаше само 4000 членове, днес те са 93 506. Борисов е лидер у нас, но и на Балканите. Във всички общини имаме организации и офиси, заяви парламентарният шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Откроявайки успехите на партията на национално и регионално ниво, Цветанов изтъкна, че

единственият загубен от партията вот, президентските избори миналата година, е бил спечелен от настоящия президент Румен Радев заради "фалшиви новини". 

Председател и зам.-председатели на ГЕРБ - Борисов, Цветанов, Фандъкова, Димитър Николов
Председател и зам.-председатели на ГЕРБ - Борисов, Цветанов, Фандъкова, Димитър Николов Източник: БГНЕС

Бившият вътрешен министър още открои, че подадената след избора на Радев оставка от страна на премиера е била поискване на вот на доверие от българските граждани, който е бил спечелен. Впоследствие управляващите гарантирали "европейския път на държавата" чрез коалицията си с Обединените патриоти. 

За събитието ГЕРБ приеха поздравления и гости от европейски консервативни партии – голямата Европейска народна партия, от която тази на Бойко Борисов е част; Австрийската и Испанската народни партии.

На събирането на първата политическа сила у нас присъстваха и лидерите на коалиционните й партньори от Обединени патриоти. От тяхно име говори лидера на „Атака” Волен Сидеров.

Той заяви, че в името на стабилността на страната

националистическите формации са рискували да се обезличат, влизайки в коалиция с ГЕРБ.

„Направихме го, защото такъв е и изборът на българските избиратели, които изместиха от третото място досегашната трета политическа сила”, добави той.

Сидеров също заяви, че националистите се разбират чудесно с премиера Борисов и коалицията има намерение да изпълни 4-годишният мандат. Той може да бъде прекратен предсрочно само, ако управляващите решат, а не чрез натиск отвън, каза още лидерът на „Атака”, който няма пост в кабинета.

Сидеров и партията му подкрепяха и първото правителство на ГЕРБ, макар и извън коалиция, преди през 2013 да се превърнат в едни от най-гласовитите му критици. След влизането си в Обединени патриоти „Атака” отново се „разбира чудесно” с Борисов и ГЕРБ. 

"Прав е и Волен, че само ние можем да се свалим, защото дори и социологическите проучвания показват, че ако има вариант, то е БСП и ДПС",

съгласи се по-късно Борисов и допълни, че опозицията прекрасно съзнава "в какво управление ще се натикат".

Впоследствие от партията приеха декларация, в която "категорично" се заявява, че 

нито в този момент, нито в бъдеще е възможна коалиция с БСП.

Документът беше предложен от вече бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев. Той напусна поста си заради обвинения, че цензурира опозицията при изказани от тях критики към Борисов. 

Декларацията е в отговор на "непрестанните през последните месеци груби спекулации на опозицията на тема "коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП", а в текста още пише, че управляващите се противопоставят на "антидемократичните" тенденции в българската политика. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.