Още по темата

Не филмът на Елена Йончева, а състоянието на оградата по турската граница и допускането на бежански потоци през България може да застраши членството ни в Шенген.

Това заяви депутатът от БСП Славчо Велков в ефира на NOVA.

Йончева и управляващите взаимно се дават на прокурор заради оградата по границата с Турция

ДАНС ще провери как е построена оградата по границата с Турция

Йончева: Който не е поискал, той не е преминал границата

Вчера Йончева, която е журналист и депутат от БСП, представи филма си „Границата”. Лентата показва наличието на различни проблеми в определени участъци на оградата по границата ни с Турция. Съоръжението беше вдигнато, за да ограничи евентуални бежански потоци от южната ни съседка.

Във филмът става ясно, че на много места оградата може да бъде преодоляна много лесно – чрез изрязване или преминавайки през изкопани ровове под нея.

Лентата показва как хора от Близкия изток преминават през заграждението, а анонимно лице говори за съществуването на канал за преминаване, при който на желаещите мигранти се взимат между 7 и 15 хиляди долара. Изказват се и предположения, че над трафикантите на хора има политически чадър от висшестоящи хора в МВР. 

"Съоръжението по-скоро благорпиятства, отколкото възпрепятства преминаването на границата", смята Велков.

Беше направен аналог със същото съоръжение в Гърция, което е два пъти по-евтино, но три пъти по-ефективно, допълни соцдепутатът.

Говорим за нещо, което заплашва сигурността на България и ЕС, смята Велков.

Той изтъкна че бюрото на „Дойче веле” в Будапеща и това на Би Би Си в Берлин са се заинтересували от „Границата” на Йончева.

Европа, ако го види, ще се замисли дали тези 160 милиона евро (платени за оградата) отиват по предназначение, смята депутатът. 

Велков уточни, че във филмът е представен

най-проблемният участък от оградата – между пунктовете Лесово и Капитан Андреево.

Това не е представителната извадка от съоръжението, която премиерът Бойко Борисов показваше на колегите си Дейвид Камерън и Виктор Орбан, уточни депутатът от БСП.

Филмът беше излъчен дни преди Европейската комисия да публикува 6-месечния мониторингов доклад за България и Румъния по механизма за наблюдение и сътрудничество. От оценките в него зависи прогреса по приемането на страната ни в Шенгенската зона за свободно движение на хора и стоки.

Според Велков обаче не филмът, а бежанските потоци през България могат да повлияят на шансовете ни за членство. Депутатът от социалистическата партия припомни случая в неделя, при който група мигранти, превозващи се с товарен влак, бяха заловени на Централна гара в София.

Ако този влак е минал през границата с Турция, то се питаме спазени ли са шенгенските изисквания да има рентгени и т.н.”,

заяви Велков.

„(във филма) Видяхме пълна липса на термовизьори, на камери, на видеонаблюдение”, заяви Велков, връщайки се на темата за оградата.

Той допълни, че за него няма никакво значение дали проблемите с оградата се дължат на грешки при строежа й по времето на ГЕРБ или още при управлението на Пламен Орешарски.

Важно е да се вземат мерки за укрепването на стената, както и да се поеме политическа отговорност,

допълни Велков.

Вчера Йончева оповести, че е правила филма в последните 6 месеца. В началото на юни тя изнесе информация за проблеми с оградата заради която вицепремиерът Валери Симеонов я обяви за национален предател.

Той прати и сигнал в прокуратурата, тъй като Йончева застрашавала националната сигурност, като показвала къде има проблеми с оградата.Симеонов нарича временното съоръжение „Великата българска стена”.

Миналия месец от обвинението обявиха, че няма да има производство срещу журналистката.

Вчера Симеонов, както и парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, бяха на прожекцията на филма. Симеонов си водеше бележки, а освирканият Цветанов реши да говори с аудиторията.

Той заяви, че част от проблемите с заради решения при управлението на Орешарски, най-вече тези с проблемната система за видеонаблюдение, която е извън гаранция.  

Цветанов влезе и в пряк словесен с спор с присъстващата лидерка на БСП Корнелия Нинова.

Тя го обвини, че се опитва да измести фокуса от проблемите, показани в „Границата”. Причината е, че Цветанов предложи на Нинова папка с плануваните от ГЕРБ изменения в конституцията, с които ще отпадне давността на престъпления при приватизацията на държавните предприятия след социализма.

За да се приемат тези промени е нужна подкрепата на всички политически сили в парламента. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК