Още по темата

„Днес Европа се сблъсква с повече проблеми откогато и да е било в годините след Втората световна война и за съжаление в този решителен момент Европейският съюз изглежда слаб и разделен“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред 9 президенти в Пловдив. 

Той откри в Етнографския музей в Пловдив 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“ - това са президентите на Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария, Федерална република Германия и Финландия.

Вижте посрещането на деветимата държавни глави в Пловдив в галерията

Росен Плевнелиев посочи, че в ЕС

протичат паралелно единадесет кризи,

а най-опасна от всички е моралната криза, която се изразява в оспорване на европейските ценности и липса на солидарност и единство за постигане на устойчиви решения.

Двудневната среща на държавните ръководители на парламентарните републики в ЕС е посветена на бъдещето на обединена Европа и на региона на Балканите, както и на предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след проведения референдум във Великобритания за напускане на Европейския съюз.
 
Пред участниците в неформалния форум на най-високо равнище президентът

Плевнелиев подчерта, че днес повече от всякога европейските държави се нуждаят от единство и всеки лидер е длъжен да допринесе за неговото постигане. „Днес не е време за национален егоизъм. Нито една от кризите не е по силите на националната държава. За всеки един от проблемите, единствено у стойчивото решение е постигането на общоевропейско решение“, категоричен беше българският президент.

„Нашата основна цел днес е да не позволим на Европа да изпадне в криза на ценности,

криза на липса на солидарност и единство. Без значение дали говорим за миграция или за сигурност, трябва да стоим рамо до рамо. Всеки член на нашето семейство трябва да допринесе за това. Не можем да си позволим да пренебрегнем нито една държава членка. Днес никоя държава в ЕС не е периферия“, посочи държавният глава, който отново се обяви за нови проекти за интеграция, които да укрепят единството в ЕС.
 
Държавният глава посочи, че

европейските граждани днес приемат за даденост мира,

отворените пазари и граници, но са притеснени от миграцията, тероризма, безработицата, бюрокрацията и все по-ниската представителност и легитимност на политическите елити и от загубата на национална идентичност. Миграционната криза води до ново разделение в ЕС, а зависимостта „от пазачите на портите на Европа, като Турция, Египет, Либия и други, става все по-голяма“ и предизвиква възход на европейските популистки и евроскептични партии, което ограничава възможностите за постигането на общи решения, предупреди Росен Плевнелиев.
 
"Останем ли само в полето на геополитиката и тяснонационалните интереси, се връщаме обратно в 19 век“, заяви държавният глава и призова за засилване на капацитета за разрешаване на кризи на европейските институции, като единствено средство за справяне с общите предизвикателства.

Заради срещата половин Пловдив е парализиран - има затворени улици от мерки за сигурност, както и заради продължаващите ремонти. Централните улици в стария град, където е срещата, са забранени за движение на коли и пешеходци още от снощи.