„Направих две служебни правителства. Не искам да правя трето. Наистина България няма нужда от извънредна доза нестабилност”, категоричен е държавният ни глава Росен Плевнелиев.

Той заяви, че е готов да сезира Конституционния съд, ако депутатите не решат проблема с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината, обявиха от прессекретариата.

Президентът е категоричен, че ако депутатите не вземат своето отговорно решение, е готов да действа в рамките на своите конституционни правомощия.

Плевнелиев призова за достойна кампания

Вижте всичко за кандидат-президентите и изборите

Кой ще е първият мъж и още факти за Цачева и Манушев

Той потвърждава и тезата си, че България няма нужда от предсрочни избори и от извънредна доза нестабилност.

„Ако народните представители не вземат своето отговорно решение, готов съм да действам в рамките на своите конституционни правомощия”, заяви Плевнелиев.

По-рано днес, по време на гостуване в предаването "Тази неделя" по Би Ти Ви, президентът заяви:

Ще ми се на президентските избори да се гледа като на избор на държавен глава, а не на пренареждане на партийните редици".

Той подчерта, че президентските избори са президентски, а не парламентарни.

Във връзка с обявеното от премиера, че ако ГЕРБ не е първа политическа сила на първи тур на президентските избори, правителството ще подаде оставка, президентът поясни, че

има много коректни взаимоотношения с министър-председателя и че е изразил пред него своето несъгласие, че се вкарва елемент на нестабилност.

Нашият премиер е горд човек, състезателен човек. Той е спечелил не една битка и продължава да иска да печели”, каза държавният глава и уточни, че крайната думата е на народа.

Според него, ако народът предпочете някой друг, е морално и достойно тази политическа формация да преосмисли позициите си. Държавният глава подчерта, че му се иска, президентските избори да не доведат до това правителството да падн