Още по темата

Категорично ще има референдум, въпросът е да бъде проведен заедно с европейските избори. В това е убеден президентът Росен Плевнелиев, който поиска национално допитване за задължително, за електронно гласуване и мажоритарен елемент.

"Референдум и евровот в едно", обясни идеята си държавният глава пред журналисти в Народното събрание, който иска да даде възможност да бъде оптимизиран ограниченият ресурс на държавата. В допълнение е и възможност на хората да гласуват и ще повиши избирателната активност, смята той.„

"Имам чувството понякога, че подготовката на всички, специално и на управляващите, от гледна точка на идващите избори, е

да се действа така, че възможно по-малко хора да отидат да гласуват",

изрази притеснения Плевнелиев. Според него е по-добре всеки политик да работи колкото може повече българи да пуснат бюлетини в урните, включително и на евровота на 25 май.

Президентът подчерта, че референдумът сам по себе си е акт на обединение. Нацията е обединена и по други въпроси, европейски решения и мисля, че предстоящите избори за Европейския парламент ще могат да допринесат за един европейски подход, а не ваденето на флашки, допълни Плевнелиев.

Той е убеден, че българите не са разделени по всички въпроси, въпреки "изкуствено насажданото разделение през 2013 с контракултурата, която помолих да остане в 2013 г. - видяхме контраавтобусите, контрапротестиращите, контрастудентите, очакваше се дори, че ще има контрапреписка и контрареферендум, но това е крайно недемократично".

На искането на "Атака" за сваляне на имунитета му, Плевнелиев отговори с въпрос: "За какво се иска моят имунитет - за това, че спазвам конституцията с всяко свое действие?!".