Още по темата

Не повече от 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали на леките коли при наличието на тол такси.

Това показват първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя коментира темата с уговорката, че анализът на трафика тепърва предстои,

като отказа да влезе в конкретика относно цените.

Павлова бе категорична в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ, че въвеждането на тол такса за леките автомобили не е на дневен ред през следващите две – три години.

„Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата както другаде в Европа“,

каза Павлова.

Тол системата ще се въведе поетапно, като първо ще обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат спрени да използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик. След това ще се въведе електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях ще стане факт след построяването на магистралния пръстен, обясни регионалният министър.

Тя изтъкна, че тол системата е много по-справедлива като таксуване за ползването на пътищата, тъй като се плаща за изминато разстояние, а не за време, както е при винетките.

„Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи“, категорична бе тя.

Павлова разясни и графика за пускането на новите магистрални участъци през настоящата година – отсечката от магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата – през август. Паралено до септември изцяло ще бъде пусната и магистрала „Марица“.

Министърът каза, че вече има сключени три договора за саниране на сгради във Варна, Враца и Плевен, предстои да бъдат подписани още десет, между които в градовете Момчилград, Мадан, Димитровград.

Тя отрече, че правителството финансира по програмата общини на ГЕРБ.

„Програмата за саниране има много ясни правила. Тя е за всички общини, независимо дали кметовете им са от БСП, ГЕРБ или ДПС. Първите три договора вече са факт. Това са Варна, Враца и Плевен. Отделно от това има още десет, които са готови да бъдат сключени“, обясни Павлова.

Целия разговор с регионалния министър Лиляна Павлова гледайте във видеото: