29

Н ародното събрание прие на първо четене пенсионната реформа на социалния министър Ивайло Калфин.

Законопроектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерски съвет, беше приет със 115 гласа "за", 35 "против" и 19 "въздържал се".

За реформата гласуваха депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, както и четирима депутати от ДПС. Други шестима от депутатите на ДПС се въздържаха, а по-голямата част от парламентарната им група не участва в гласуването. Въздържа се и групата на Патриотичния фронт. Срещу законопроекта гласуваха депутатите от БСП и "Атака", които имаха собствени законопроекти за промени, отхвърлени от мнозинството.

Пред парламента Калфин бе категоричен, че ​ "запазването на сегашната система гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще". Промените може би не са приятни за избиратели и по една или друга причина, въпреки очевидните проблеми, политиците отказват да взимат решение и година за година, вече 15 години се предприемат временни мерки, посочи той.

Този законопроект е продукт на седем месеца открит диалог, в който можеха да участват всички, които имаха желание, каза още социалният министър. Той обяви, че е чул различни предложения, които претендират за революционност, но се свеждат до едно нещо - намаляване на изискванията и вдигане на размера на пенсията. Калфин обяви, че е готов е да отговоря с числа на всяко едно предложение, стига неговите автори да искат да го чуят. Синдикатите и работодатели са направили това, похвали се Ивайло Калфин.

Одобрената днес пенсионна реформа предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране

на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Предвижда се създаване на нова разпоредба за уреждане на възможността за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица с изискуем осигурителен стаж и недостиг на възраст до 12 месеца. Пенсията се намалява с 0,4% за всеки недостигащ месец и е пожизнена.

Възрастта за пенсиониране на упражняващите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца.

Запазват се възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието.

От 1 януари 2016 г. се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Отбрана и сигурност", като възрастта следва да е 52 години и 10 месеца. Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55-годишна възраст. Срещу тази реформа има остра съпротива от страна на синдикатите и служителите в МВР.

Предвижда се увеличение на осигуровката за пенсия с по 1 процентен пункт съответно през 2017 и 2018 година.

В момента вноската за фонд "Пенсии" е 17,8%, което означава, че през съответните години тя ще нарасне съответно на 18,8% и 19,8%.

Според изчисленията на Ивайло Калфин и екипа му резултатът от повишената вноска като допълнителни приходи за фонд "Пенсии" в Държавното обществено осигуряване ще бъде в размер на 234,9 млн. лева за 2017 година и 481,4 млн. лева за 2018 година. За да не се допусне нарастване на общата данъчно-осигурителна тежест се отменя предвиденото увеличаване на осигурителната вноска в универсален пенсионен фонд от 5% на 7%, която трябваше да влезе в сила от 2017 година.

С промените на социалното министерство се предвижда доизграждане на промените в тристълбовия модел на осигуряване и въвеждането на възможност за избор дали да се осигуряваме както досега - в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване или само в държавното обществено осигуряване. Лицата родени след 31 декември 1959 година ще имат възможност на избор къде да отиват техните вноски, като за разлика от приетите в края на 2014 текстове, този избор няма да е еднократен. Той ще може да се прави веднъж годишно и не по-късно от 5 години преди навършване на пенсионна възраст.

Натрупаните средства по индивидуалните партиди от частните фондове, които гражданинът вземе решение да прехвърли само към държавното осигуряване, ще се съхраняват в т.нар. Сребърен фонд с цел да бъде възможна обратимост на този избор.

По време на дебатите БСП настояваше за преустановяване на нарастването на възрастта и осигурителния стаж

при пенсиониране на нивото на достигнатите през 2015 г. нива. Корнелия Нинова представи алтернативния законопроект на БСП, което предвиждаше възможност за пенсиониране при недостиг на изискуемите осигурителен стаж и възраст с до 24 месеца кумулативно.

БСП предлагаше още максималният размер на осигурителния доход да се фиксира на десет минимални работни заплати, а не да се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Мая Манолова от БСП предложи общ фронт на жените в НС срещу реформата на Калфин

Всички ние сме повече мъже от мъжете - раждаме деца, отглеждаме ги, грижим се за семейства, винаги сме на първа линия при вземането на решения, заяви Манолова от парламентарната трибуна. Според нея жените в България правят всичко това при по-ниско възнаграждение, като по думите й жените в България получават с 14% по-ниски заплати от мъжете.

БСП има два свои законопроекта, като от опозицията са срещу изравняването на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените, което се предвижда в предложенията на Ивайло Калфин. Манолова обеща, че ще инициира общ фронт на жените в парламента, който да се противопостави с общи действия срещу изравняване на пенсионната възраст за "силния" и "слабия" пол.

Докато депутатите обсъждаха в пленарната зала пенсионната реформа, Николай Колев-Босия хвърля домати по сградата на Народното събраниие
Докато депутатите обсъждаха в пленарната зала пенсионната реформа, Николай Колев-Босия хвърля домати по сградата на Народното събраниие Източник: БГНЕС

 

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 5 минути

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 20 минути

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 47 минути

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 57 минути

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално смени адреса си в&nbsp;САЩ</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 1 час

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 1 час

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 2 часа

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 2 часа

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

Любопитно Преди 2 часа

Разтърсващите истории може да прочетете в следващите редове

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 2 часа

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км