Още по темата

С мнозинство от 138 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за опазване на околната среда.

Така най-вероятно ще се премахне втората съдебна инстанция при обжалването на администативните актове, свързани с околната среда и биологичното разнообразие.

Румен Радев: Престъпността у нас винаги е нагла

Борисов: Калиакра ще бъде екозона, прокуратурата се намеси

Това важи и за обжалванията на оценки за въздействие върху околната среда на различни инвестиционни проекти.

Целта на управляващите с промените беше да съкратят съдебните процедури, които според тях възпират икономически инициативи, инвестиции и инфраструктурни проекти. В някои случаи това засяга обекти с национално значение като магистрали, електрически централи и други, като застрашава и европейското им финансиране. 

Промените биха улеснили реализирането на големи проекти, срещу които протестират еколози, като втората кабинкова линия в планината над курорта Банско или преминаването на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле.

„Неправителствени организации, някои от които с пари отвън, се опитват да се качват на главата на правителството. Ако искат да управляват, да си направят партии, да влязат в парламента, да въведат не 3, а 30, 300 инстанции. Да спрат лифтове, да спрат развитието, да спрат и метрото”, заяви от парламентарната трибуна Георги Марков от ГЕРБ, визирайки екологичните НПО-та.

От БСП заплашиха, че ако ветото падне ще дадат законовите промени на Конституционния съд.

„Не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност”, заяви лидерът на „столетницата” Корнелия Нинова.

Тя дойде в парламента специално заради ветото на Радев два дни след като претърпя пътен инцидент. Нинова е с мозъчно сътресение и шина на врата и впоследствие обяви, че се връща в болницата. 

 „Може максимално да се съкратят сроковете, но да не се посяга на принципа на правова държава, който е актовете на Министерски съвет да се обжалват пред съда. Иначе става безконтролно “, коментира още Нинова по темата за закона.