Още по темата

Парламентът прие на първо четене безлихвения заем от 646 млн. евро, който правителството да отпусне на Националната електрическа компания, за да може тя да погаси задълженията си по проекта АЕЦ „Белене“, информира NOVA.

Парите са дължими за поръчаните от Русия два реактора след решението на Арбитражния съд в Женева.

От 140 гласували, 132-ма депутати бяха „За“, 2-ма бяха „Против“ и 6-ма „се въздържаха“.

Единствено депутатите от БСП не гласуваха проектопредложението. По-рано те казаха в пленарната зала, че ще дадат съгласието си да се плати заема към „Атомстройекспорт” срещу условието, че проектът АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран.

„Виновните за парите, които трябва да плащаме след арбитража – около 646 млн. евро, които са в особено голям размер не могат да твърдят, че се явяват спасители на държавата.

Не може да има консенсус, когато виновните се опитват да избягат от отговорност, защото решението на арбитража не е продиктувано от стартирането на проекта, както се опитват да ни убедят, а заради неговото непрофесионално спиране през 2012 г.“, заяви депутатът от „БСП лява България“ Таско Ерменков.

Преди гласуването министърът на енергетиката

Теменужка Петкова призова депутатите да одобрят заема

с думите: „За да минимизираме рисковете, подкрепете законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на „Национална електрическа компания ЕАД“.

Отказът на НЕК да заплати сумата по Арбитражното решение би имал негативни последици, основната от тях продължаване начисляването на лихви, които да обременяват финансово НЕК (118 млн. лв. на годишна база).

Към настоящия момент НЕК не разполага с финансов ресурс за заплащане на присъдените суми.