Още по темата

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се изменя Законът за опазване на земеделските земи.

Оспорените текстове са свързани с новите правила за промяна на предназначението на земеделски земи и правото на строеж.

Хора в Монтанско: Крадат ни земите по законов път

Пасище-гейт: Семейства на земеделски шефове прибират пари от ЕС

В чии ръце е земята на България

Със 124 гласа "за", 73 "против" и 6 "въздържал се" мнозинството в парламента прие повторно промените в закона и на практика отхвърли ветото.

От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" подкрепиха измененията, а от "БСП за България" и ДПС се обявиха против тях.

Текстът за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал бе върнат от президента на 1 февруари 2018 г. с мотива, че нарушава конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята.

Йордан Апостолов от Патриотите смята, че ветото разделя гражданите на две групи. "Едните, които са собственици и други псевдозелени и псевдоозеленени", коментира днес той.

От своя страна Крум Зарков от БСП припомни, че съществена част от дебата започнала още през май месец.

"Това беше първият законопроект, с който се занимава това Народно събрание и тогава се случиха няколко неща, от които като че ли не успяхме да си извадим поуки. Беше внесен скоростно един законопроект, за часове се получиха становища, че министерствата подкрепят законопроекта", коментира депутатът от БСП.

Според Зарков още тогава трябвало да стане ясно, че има силен обществен натиск срещу законопроекта.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.