Още по темата

Премиерът Бойко Борисов обяви, че цялото ръководство на Гранична полиция ще бъде уволнено след скандала, при който арестуван за трафик на хора беше избран да превозва имигрантите към центровете за настаняване. 

Новината за уволненията дойде от Ловеч, където Борисов провери докъде е стигнал строежът на катедрален храм, съобщава NOVA.

Премиерът заяви, че ситуацията разследван за трафик да печели обществена поръчка за превоз на бежанци, звучи като виц.

Той разпореди всички от ръководството на Гранична полиция да напуснат постовете си. 

Малко след това дойдоха и първите оставки

на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата по ЗОП и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната. 

Шефът на Гранична полиция подаде оставка
Шефът на Гранична полиция подаде оставка Източник: БГНЕС

По-късно стана ясно и че в МВР е започнала процедура по назначаването на

комисар Светлан Кичиков за директор на ГД „Гранична полиция“. 

Източник: БГНЕС

Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност “Корабоводене за военно-морския флот”, магистър. Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове. Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992 г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас. На 30 март 2015 г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.

Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор“, който в началото на годината /26.01. – 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс“ „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница. В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно. 

Хронологията

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче беше защитена от премиера. Според него нейната отговорност е само да освободи провинилите се.

„При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане, не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая, трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, каза Борисов.

По думите му, задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. „След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на техните места”, посочи Борисов.

В края юни 34-годишният Григор Григоров е задържан да превозва в автобус, собственост на фирмата му, 66 нелегални мигранти от Афганистан и Ирак. Белезниците щракват на входа на Царево. Случаят се оказва още по-парадоксален, защото месец след като му е повдигнато обвинение, държавата, в лицето на „Гранична полиция” , сключва с фирмата му договор за почти 200 хиляди лева за превоз на нелегални бежанци.

Борисов коментира и усложнената бежанска обстановка и натискът по границите ни. 

"При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат", заяви той.

Той определи позицията на европейските държави по темата като 

"тежка европейска несолидарност",

защото "да се заградят държавите в Европа и да казват: "Ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза", това не мога да нарека европейска солидарност, нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора. Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми - и изключително остри с колегите в Брюксел".

Борисов заяви още, че по проблема е разговарял и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. По думите му

самите турци изнемогват в задържането на бежанците,

а военното положение им изсмуквало извънредно много финансови ресурси, затова по-рядко поглеждали към бежанската криза.

"В момента Турция не получава нищо от България.

Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се упражняват, че ако не се полагаха тези усилия за запазването на добри отношения, просто те нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, щото те са в пъти повече от това, което ние сме направили. Турците имат абсолютното морално право да кажат: "И вие не изпълнявате ангажиментите - оправяйте се". България харчи стотици милиони за охрана на границата. Не знам дали друг щеше да се справи. Отстрани може би изглежда лесно, но повярвайте ми, никак не е. От едната страна на Черно море е Крим, от другата Истанбул", каза още премиерът.

Междувременно стана ясно и че в Бургас са задържани два джипа, натъпкани с 40 нелегално преминали мигранти. Сред тях има жени и деца. Всички се самоопределят като иракчани. Арестувани са и двамата шофьори. Срещу тях е образувано бързо полицейско производство за каналджийство.